Składki emerytalno-rentowe w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Tadeuz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tadeuz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pracowałem 2 lata 10 miesięcy w Niemczech,jak mogę się dowiedzieć ile mam uzbieranych składek i czy mogę je wybrać do ręki,lub czy jest możliwość opłacania dalej składek jeśli jestem obywatelem i zamieszkuje w Polsce

1.Ubezpieczenie obowiązkowe --do emerytury w polsce 5 lat pracy 50e
2 Ubezpieczenie prywatne dobrowolne czy takie miałeś.
Napisz do firmy w jakiej byłeś ubezpieczony.

Miałem płacone składki emerytalno-rentowe tylko przez pracodawce,nie opłacałem dodatkowo prywatnie dobrowolnych składek ubezpieczeniowych.Mam pisać do pracodawcy czy do Meldebesheinigung zur sozialversicherung bo takie otrzymywałem pisma.Pozdrawiam.

Witam
Skoro opłacał ci tylko pracodawca ubezpieczenie aby uniknąć podatku mogłeś mieć podstawowe ubezpieczenie. Masz numer ubezpieczenia możesz napisać e-meila gdzie byłeś ubezpieczony. Dodatek ten otrzymasz do emerytury w Polsce po osiągnięciu wieku emerytalnego 65 lat dla Niemiec

Mam bardzo małą rentę w Niemczech . Żeby dostać pieniądze z socjalu zażądali abym się ubezpieczył dodatkowo w NOVITAS BKK, socjalu z jakiegoś powodu nie otrzymałem, a ubezpieczenie mi naliczają. W ciągu trzech miesięcy 900 Euro i nie chcą mnie z ubezpieczenia wypisać. Co w tym wypadku mam robić, mając 67 euro miesięcznie i korzystając z pomocy rodziny. Pozdrawiam i dziękuję

Ostatnia edycja:
Juzef66
Jakie posiadasz obywatelstwo.
aby się ubezpieczył dodatkowo w NOVITAS BKK,
Ubezpieczając się nie byłaś zorientowana jaka jest stawka ubezpieczeniowa w Niemczech nie ma nic za darmo.
Zgłoś się do Caritasu tam otrzymasz pomoc oni zadzwonią do ubezpieczalni i wyjaśnią ci sprawę.
Ile lat przepracowałaś w Niemczech na tak niską emeryturę.

Mam polskie obuwatelstwo, i pracowałem 13 lat .

Juzef66
A czy w Polsce masz jakieś lata liczone do emerytury.

Tak mam 23 lata w KRUS-ie i 12 lat w ZUS-ie, ale jeszcze nie otrzymuję i staram się aby te emerytury były płacone z niemiecką.

Ostatnia edycja:
Juzef66
Tak mam 23 lata w KRUS-ie i 12 lat w ZUS-ie
Niemcy nie płaca lat przepracowanych w Polsce.
To załatwia ZUS Opole
Jeżeli osiągnełeś wiek emerytalny dla Polskiej emerytury to składaj papiery i nie mów że masz mało .Za lata pracy w Niemczech emerytura taka wychodzi jak otrzymujesz .
To są uroki pracy za granicą.

Myślę, że za 13 lat pracy emerytura powinna być większa, ale po prostu byłem oszukiwany przez pracodawcę w płaceniu składek, nie mogłem się doprosić umowy o prace jak zażądałem kategorycznie zwolnił mnie z pracy, wtedy dowiedziałem się na jakich zasadach pracowałem.

Ostatnia edycja:
Czemu nie starasz się o emeryture wypracowaną w Polsce ????

Witam serdecznie. Jestem Polakiem mieszkajacym w Czechach. Zlozylem dokumenty o potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa po moim dziadku. Po 2 miesiacach otrzymalem pozytywna odpowiedz. Mieszkam i pracuje w czechach.
Pytanie: moge sobie sam placic skladki emerytalno-rentowe w niemczech(nie w prywatnych ubezpieczalniach) i tak sobie wypracowac przynajmniej minimalna niemiecka emeryture?

W Niemczech nie ma czegos takiego jak "minimalna emerytura". Emerytura jest obliczana wylacznie na podstawie wplaconych skladek. Minimalna skladka wynosi 84,15 Euro, miesiecznie, a prawo do emerytury nabywa sie dopiero po pelnych 5 latach oplacania skladek, ale przy skladce 84,15 Euro miesiecznie dostaniesz moze kilkanascie euro emerytury potem.

To juz trzeba sobie samemu wyliczyc. Nie wiem ile masz lat i jaka sumet bys wplacal do tego niemieckiego ZUSu. Oni ci to moga wyliczyc, jak im powiesz, ze chces wplacac powiedzmy 100 euro miesiecznie przez 25 lat, ile z tego wyjdzie emerytury.

Powrót