składki na emeryturę

• Autor wątku Autor wątku monika190182
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika190182

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Mój tato, tak samo jak ja pracujemy w Irlandii. Ja co tydzień dostaje payslipy ale mój tato niestety nie. Pracujemy w innych firmach. Mój tato nie otrzymuje cotygodniowych payslipów ale otrzymuje na koniec kazdego roku p60. Gdzie wykazane sa zarobki itd. Moje pytanie jest nastepujące , czy istnieje mozliwość sprawdzenie czy pracodawca odprowadza odpowiednie składki na emeryturę. Mojemu tacie brakuje niewiele do emerytury i lata przepracowane w Irlandii beda brane pod uwagę. Słyszałam że nalezy w Irlandii przepracowac 5 lat i niewiele zostało mojemu tacie. Czy to prawda? Gdzie moge to sprawdzić i jak faktycznie jest z emeryturą? Prosze o podpowiedz jak jest faktycznie!!!!

Na P60 tez jest zapisane ile zostalo odprowadzone na skladki

Ale czy jeżeli mój tata nie posiada payslipów to nic nie szkodzi. Słyszałam tylko ale niewiem czy to do końca prawda że w Polsce wymagają właśnie payslipów. Ile faktycznie należy mieć odprowadzonych składek aby były brane pod uwagę przy wyliczaniu emerytury.
Dziekuje

Emeryturę z zagranicy można otrzymać wtedy gdy w danym kraju wiek emerytalny jest osiągnięty. I o ile jest wiadomo za każde 5 lat pracy jest w Polsce wypłacane 50e miesięcznie do polskiej emerytury.

Dla ZUS-u podstawę do uwzględnienia przy ustalaniu polskiej emerytury lub renty, zagranicznych okresów ubezpieczenia lub zamieszkania, stanowią informacje o takich okresach, potwierdzone przez zagraniczną instytucję ubezpieczeniową państwa członkowskiego lub umownego na formularzach uzgodnionych w stosunkach dwustronnych lub wielostronnych.

Payslip zawiera to co pracodawca odprowadza za pracownika okresowo a P60 to co odprowadzil za caly rok.

Powrót