Składki na Pflegeversicherung od emeryta

• Autor wątku Autor wątku Grandalf
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Grandalf

Użytkownik
Odpowiedzi
108
Witajcie, przeczytałem kilka stron nt Pflegeversicherung i Pflegegeld lecz nie znalazłem odpowiedzi na zasadnicze pytanie:

Czy składka na Pflegeversicherung jest automatycznie pobierana z emerytury?

Czytałem na blogu, że nie ma obowiązku ubezpieczenia opiekuńczego, ale jeśli korzysta się z państwowego systemu, to jest się objętym takim ubezpieczeniem. Ewentualnie, w jakim urzędzie w Niemczech można uzyskać taką informację czy jest się objętym Pflegeversicherung?

Rozumiem, ze chodzi o niemiecka emeryture.
W Niemczech jest zasada "Pflegeversicherung folgt der Krankenversicherung", tzn. ze Pflegeversicherung jest automatycznie "sparowane" z Krankenversicherung i jest ono obowiazkowe = placac skladki do Krankenversicherung X automatycznie musisz placic skladki do Pflegeversicherung odciagane przez Krankenversicherung, w ktorym jestes ubezpieczony.
U emerytow jest tak samo, tyle ze oni musi placic cala skladke za Pflegeversicherung z wlasnej kieszeni (=z wlasnej emerytury brutto) zamiast polowy skladki, jak ma to miejsce w przypadku pracobiorcow.
Informacje uzyskasz w swojej kasie chorych

Pogodniak napisał:
U emerytow jest tak samo, tyle ze oni musi placic cala skladke za Pflegeversicherung z wlasnej kieszeni (=z wlasnej emerytury brutto) zamiast polowy skladki, jak ma to miejsce w przypadku pracobiorcow.

Tak, chodzi o emeryturę niemiecką. Czyli emeryt sam musi sobie taką składkę opłacać bo nie jest ona automatycznie pobierana z emerytury? Coś jak składki zdrowotne w Polsce, które pobierane są automatycznie.

Jest sciagana jak w Polsce automatycznie z emerytury rownolegle do skladki na kase chorych, roznica jest taka, ze w czasie aktywnej dzialalnosci zawodowej polowe skladki placi pracodawca na podstawie pensji, a na emeryturze cala skladke oplaca emeryt na podstawie emerytury.

Super, dziękuje za wyjaśnienia. Znalazłem jeszcze taki artykuł
Pflegegeld w Niemczech
tylko nie wiem czy te dane są aktualne. Szczególnie interesuje mnie wysokość świadczenia w domu pomocy. Czy w przypadku umieszczenia w Polsce w DPSie, należy w Niemczech przedstawić jakiś dokument, który to poświadcza?

Powrót