składki na ub. chorobowe ??

• Autor wątku Autor wątku eRMD
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eRMD

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam pisze z takim zapytaniem, Jestem studentem i pracuje na pełny etat na umowę na czas określony, Jest to druga moja umowa o prace pierwsza 3 miesiące i teraz na okres 5 lat. Pytanie moje dotyczy ubezpieczenia, Czy jeśli na "pasku płac" są rubryki z składkami ( skł. ubezp. emerytalne, skł. ubezp. rentowe, składki na ubezp. chorob.) to czy to może oznaczać że jestem ubezpieczony:rolleyes: ?? Poinformowano mnie ze musze sam wykupić sobie ubezpieczenie. A te odprowadzane składki wiec na co idą ??:mad: Zielony jestem wiec liczę na Waszą pomoc . Podziękowania

Kto i jakie ubezpieczenie kazał wykupić? Chyba jakiś cwaniak agent z firmy ubezpieczeniowej? Bo na pewno nie pracodawca, ani nie ZUS. :)

Jeżeli to umowa o pracę - to podlega Pan ubezpieczeniom społecznym oraz zdrowotnemu. Może chodzi o jakieś dodatkowe ubezpieczenie (np. na życie)

Dziękuje za szybką odpowiedz. O ubezpieczeniu dowiedziałem sie od sekretarki, to ona poinformowała mnie bym sie ubezpieczył jako ze nie mam ubezpieczenia i miała na myśli ubezpieczenie na życie, Jeśli jest to oddzielne ubezpieczenie niż te o których pisałem wyżej to chyba nie mam wyjścia jak iść i osobiście sie ubezpieczyć. Jeśli dobrze rozumie to te odprowadzane składki nie mają nic wspólnego z ubezpieczeniem na zycie i w razie wypadku w pracy one niczego mi nie zapewnią ??

Ubezpieczenia społeczne to rozwiązania prawne, mające na celu zapewnienie środków utrzymania ubezpieczonym i ich rodzinom w przypadkach czasowej lub trwałej niezdolności do pracy, niemożności zarobkowania lub też ograniczenia tej zdolności.
Natomiast klasyczne ubezpieczenie na życie ma wyłącznie ochronny charakter, jest zabezpieczeniem finansowym dla Twoich bliskich w razie Twojej śmierci. Ubezpieczyciel wypłaci osobie , wskazanej przez Ciebie w polisie odszkodowanie w wysokości określonej w umowie sumy ubezpieczenia.
To takie AC dla ludzi :).

Powrót