składki OC i przerejestrownie samochodu

• Autor wątku Autor wątku agolka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
agolka

agolka

Użytkownik
Odpowiedzi
295
Jak wygląda sprawa składek OC i zachowania zniżek. Czy każda firma honoruje polskie zniżki?

Nie, nie ma takiego obowiazku, musisz sie po prostu konkretnie pytac, czy ci uwgzlednia, jak beda sie ociagac, to szukac dalej, tych ubezpieczen od samochodow jest od groma i ktores tam uzna, zeby zlapac klienta

Jakie firmy polecasz?

Ja nie mialem takiego problemu, bo mam niemieckie prawo jazdy, wiec nie ma sensu, zebym ci polecal jakies firmy, ty po prostu musisz znalezc firme, ktora ci uzna polskie znizki, a po roku bedziesz mogla zmienic ubezpieczalnie na dowolna inna.

wrzuc do googla "kfz versicherungsvergleich", wybierz jakas strone, ktore porownuje taryfy dla twojej marki samochodu i dzwon po kolei do wszystkich tanszych ubezpieczen, ktore tam ci podadza, pytajac sie konkretnie "Erkennen Sie Rabatte für schadensfreie Fahrt aus dem Ausland", jak beda krecic, dzwon do nastepnego

ok dzięki będę szukać.
A tak w ogóle to trzeba polskie prawo jazdy wymieniać na niemieckie jak jest Unia?.
I czy trzeba przerejestrować samochód jak więcej jeździmy po polskich dziurawych drogach, ponadto samochód jest na kredyt w polskim banku?. Czy w ogóle można taki samochód przerejestrować.?
Samochód stoi na męża, a on pracuje w Polsce :what:

Nie znam sie na przepisach polskich, wiec nie wiem, czy polski samochod kupiony na kredyt mozna przerejestrowac na obce rejestracje. Ale z punktu widzenia wladz niemieckich same rejestracje nie sa tak istotne, istotny jest podatek drogowy (Kfz-Steuer), a ten trzeba generalnie placic tam, gdzie sie uzywa samochodu przez wiekszosc czesc czasu. Niektorzy zachowuja polskie rejestracje, ale placa niemiecki podatek drogowy, zeby unikac scysji z policja

Powrót