skladki preferencyjne zus

• Autor wątku Autor wątku anetawl1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anetawl1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam , dostałam dotację z funduszu pracy na rozpoczęcie działalności gospodarczej , Po powiadowmieniu mnie o przyznanych środkach dokonałam w dniu 07,12,2009 r rejestracji wpisu do ewidencji działalności gospodarczej z datą rozpoczęcia działalności 01,01,2010 r , otrzymałam regon oraz w zus złożyłam druki zus p zfa , zua z datą rozpoczęcia 01,01,2010 r.nie złozyłam dra bo nie wiadomo jeszcze wysokości składek na rok 2010 to mojapierwsza działalnośc więc miały to być składki preferencyjne . Podpisanie umowy z pup mam dopiero 29 grudnia 2009 i teraz dowiedziałam się że ta działalność powinna być zarejestrowana dopiero po tej dacie. Pani w urzedzie gminy doradziła mi aby dokonać anulaci wpiosu do ewidencji. W związku czym czy po dokonaniu anulacji istniejącego wpisu będę mogła skorzystać jeszcze ze składek preferencyjnych po rejestracji firmy po 29 grudnia 2009 r.
z góry dziękuję za pomoc

Skoro pani w UG potrafi to "anulować", to nie ma problemu. do prowadzenia działalności nie doszło, masz tylko błędny wpis do ewidencji.
Nawet jeśli data rozpoczęcia działalności nie ulegnie zmianie, to dla ZUS trzeba będzie złożyć korektę ZFA w zw ze zmianą numeru i daty wpisu do EDG.

Powrót