Składki ubezpeczenia zdrowotnego

• Autor wątku Autor wątku Lumberjack
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lumberjack

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam
Chciałbym sie dowiedzieć gdzie odkładane sa składki zus. Tam gdzie jestem zameldowany czy tam gdzie mieszkam i pracuje. Ostatnio chciałem zapisać sie w przychodni. Zostałem poinformowany ze skoro pracuje i mieszkam we Wrocławiu to moje składki odprowadzane są do Wrocławia( zameldowany jestem pod Lublinem). Nie wiem czy to gdzie przebywam ma jakieś znaczenie w tej sytuacji. Jeżeli ma i składki odkładane są do Lublina to co moge zrobić aby mieć możliwość zapisu do wrocławskiej przychodni.

Witam
Chciałbym sie dowiedzieć jak to jest z Zusem i urzedem skarbowym gdy zmieniam miejsce zamieszkania inne niz miejsce zameldowania. Gdzie są odkładane składki na ubezpieczenie zdrowotne i gdzie rozliczam sie z podatków. Dowiedziałem sie ze z urzedem skarbowym rozliczam sie tam gdzie mieszkam. Ale skąd w urzedzie skarbowym beda wiedziec o mnie i posiadać moje dane skoro zameldowany jestem gdzie indziej. To samo dotyczy składek ZUS. jeżei składki odkładane sa tam gdzie pracuje a podobno tak jest to skad zus bedzie posiadał informacje o mojej osobie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Jeśli chodzi o Urząd Skarbowy to idziesz do urzędu właściwego ze względu na adres zamieszkania i wypełniasz NIP-3 (zgłoszenie aktualizacyjne). w którym podajesz swoje dane, zaznaczasz, że nastąpiła zmiana właściwości naczelnika US (nie pamiętam czy tak to dokładnie brzmi ale jak zobaczysz formularz to się zorientujesz) i podajesz też poprzedni US. Potem informujesz pracodawce, w którym US jesteś zarejestrowany.

Jeśli chodzi o ZUS to składki są odprowadzane przez pracodawcę do tego oddziału, który jest właściwy dla adresu siedziby pracodawcy - a informacje o Tobie dostarcza do ZUS pracodawca.

Ostatnia edycja:
Powrót