Skladki w czasie ciazy i urlopu

• Autor wątku Autor wątku mtkk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mtkk

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witajcie. Czas rozliczeń podatku skłonil mnie do poproszenia o pomoc w rozwianiu pewnych wątpliwości które nasunęły mi się po otrzymaniu rozliczenia podatku przez moją żonę. Ponieważ czuję się w temacie ubezpieczeń społecznych niemal jak śliwka w przysłowiowym kompocie proszę o radę.
W lutym 2009 moja żona urodziła dziecko, czego następstwem był urlop macierzyński a potem wychowawczy. Teraz aby rozliczyć sie z fiskusem otrzymała dwa pit'y Jeden z ZUS na którym wykazano jej przychód w wysokości 6716,10zł i zaliczkę na podatek 1209zł, a drugi od pracodawcy gdzie wykazano przychód 1135,46zł. koszty 111,25zł, zaliczkę 34zł, składki na u. zdrowotne 75,93zł i składki na u. społ. 155,67zł. Chodzi mi o wielkość składek, czy przypadkiem nie ma tu pomyłki? Czytałem że ubezpieczenie płaci za kobietę państwo ale z kolei gdzie indziej że jednak pracodawca. Ponieważ jak już pisałem nie najlepiej czuje się w tym temacie, chciałbym Was prosić o rozwianie wątpliwości.

Wygląda na to,że oprócz zasiłków żona dostała jednak w ubiegłym roku jakieś pieniądze ze stosunku pracy i to co jest na formularzu od pracodawcy dotyczy właśnie tej kwoty. To może być wynagrodzenie za czas styczeń lub luty (jeśli przed porodem pracowała) albo może po macierzyńskim wykorzystała urlop wypoczynkowy, za który też płaci pracodawca. A od tego co wypłacił, musiał odprowadzić składki - stąd te kwoty w PIT.

Myślałem trochę od drugiej strony. Pracodawca faktycznie płacił za urlop wypoczynkowy ale myślałem że skoro przez pozostały okres kobieta podlega przecież ubezpieczeniu to "ktoś" płaci za nią składki a tu wg PIT-ów wychodzi właśnie na to że ani Pracodawca ani ZUS tego nie robią

"ktoś" płaci za nią składki
A z jakiej racji ten ktoś miałby płacić za kogoś składki z przychodu wynikającego ze stosunku pracy? Nie ma takiej możliwości.

W PIT wykazywane są tylko te składki na ubezpieczenia społeczne, które są finansowane ze środków pracownika (tzn. potrącane z jego wynagrodzenia brutto). Natomiast zasiłki z ubezpieczenia chorobowego w ogóle nie stanowią podstawy wymiaru składek, więc nic nie zostało wykazane w pozycji składek potrącanych z dochodu pracownika.

tak dla uzupełnienia - zasiłek macierzyński stanowi podstawę wymiaru składek na ubezpieczenia emerytalne i rentowe, ale składki są finansowane z budżetu państwa, stąd ich brak na PIT z zusu

Powrót