Składki ZUS - dobrowolne ubezpieczenie chorobowe

• Autor wątku Autor wątku mali206
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mali206

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,
Mam pytanie odnośnie opłacania składek ZUS.
obecnie jestem w 7 tyg ciąży. Od ponad roku prowadzę DG dotychczas opłacałam mały zus.
Dziś 06.12.2013 wyrejestrowałam sie z dotychczasowego ubezpieczenia (nie opłacałam dobrowolnego ub. chorobowego) i zgłosiłam sie do ubezpieczenia z dobrowolnym ub. chorobowym.

księgowa dzis poradziła mi zebym wyrejestrowała i zgłosiła sie z datą 01.12.2013 ale pani w zusie która mnie obsługiwała powiedziała ze dzis jest 06 i muszę poprawić na dzień 06.12.2013 wiec to poprawiłam.

w styczniu przy składaniu deklaracji zadeklaruje wysoka podstawę ok 8 tys (jej wysokość będzie zależała od dostępnych środków na opłacenie składek )

Żeby móć iść na chorobowe muszę opłacać składki nieprzerwanie przez 3 msc. czy muszą to być pełne miesiące? ( w tym wypadku pełne były by składki za styczeń , luty i marzec) czy okres ten liczony jest w dnich i w tym przypadku mogła bym przejść na zwolnienie chorobowe np w połowie marca?

wiadomo mi że składki oblicza się proporcjonalnie do dni ubezpieczenia jednakże dziś w internecie na jednym forum znalazłam inf że przy opłacaniu składek za niepełny miesiąc od najwyższej podstawy opłacana powinna byc cała składka niepodzielnie. czy to prawda?

prosiła bym o odpowiedz na te dwa nurtujące mnie pytania.

Powrót