składki ZUS po "ulgowych" 24 miesiącach

• Autor wątku Autor wątku wiru00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiru00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Prowadzę działalność gospodarczą 24 miesiące. Do września płaciłem "ulgowy" ZUS, teraz zacznę płacić normalne stawki.
Pytanie:
Jeżeli płaciłem na ubezpieczenie społeczne tzw. stawkę "bez chorobowego" oraz nie płaciłem na fundusz pracy bo nie musiałem przecież, czy teraz mogę (muszę ) to zmienić :?:

Ubezpieczenie chorobowe - "mogę"
Fundusz Pracy - "muszę"

Musisz się też wyrejestrować z ZUS ze starym kodem (np. 05 70 0 0), a zgłosić z tym samym dniem z nowym kodem (np. 05 10 0 0).

[cytat:1uqehiio]
Ubezpieczenie chorobowe - "mogę"
Fundusz Pracy - "muszę"
[/cytat:1uqehiio]

A co tak naprawdę daje mi ubezpieczenie chorobowe?
A fundusz pracy?
Niby proste odpowiedzi ale chodzi mi o praktykę.
Dzięki za pomoc :beer:

Pytania bardzo proste.
Chorobowe (dobrowolne) - po 180 dniach opłacania składki, w razie choroby nabywa się prawo do zasiłku chorobowego (w czasie pobierania tego zasiłku nie ma obowiązku opłacania składek ubezpieczenia społecznego.
Fundusz Pracy - z tego wypłacany jest m.inn. zasiłek dla bezrobotnych (przysługuje po 365 dniach opłacania składki, oczywiście jeśli spełni się równocześnie inne warunki). :wink:

Zasiłek chorobowy będzie Ci wypłacony od 36 dnia nieprzerwanego L4 włącznie, do 182 dnia sumy zwolnień na tę samą jednostkę chorobową jeśli między nimi nie będzie przerwy dłuższej niż 60 dni;
natomiast przeróżne świadczenia z Funduszu Pracy będą Ci przysługiwały jeśli wyrejstrujesz działalność gospodarczą i zechcesz się zarejestrować w Urzędzie Pracy.

[cytat="Qunegunda"]Zasiłek chorobowy będzie Ci wypłacony od 36 dnia nieprzerwanego L4 włącznie, do 182 dnia sumy zwolnień .[/cytat]
A może poda Pani skąd takie bzdurne stwierdzenie?
Zasiłek chorobowy dla ubezpieczonego dobrowolnie przedsiębiorcy przysługuje po 180 dniach opłacania składki od pierwszego dnia choroby przez 182 dni.

Skąd? Hmmm z praktyki: w tamtym roku mój mąż miał 7 dni L4 i nie dostał żadnego zasiłku. Powiedziano mu w ZUS, że zasiłek płacony przez ZUS należy się po 35 dniach, a wcześniej jest wynagrodzenie chorobowe płacone przez pracodawcę = przez niego samego. "Pani nw okienku" powiedizała, że przyjmie L4 od 36 dnia. Czy to znaczy, że go źle poinformowano? :x Na jakiej podstawie prawnej mamy się oprzeć na przyszłość? W rozporządzeniu nie znalazłam zapisu wprost o osobach prowadzących działalność.

[cytat="Qunegunda"]Skąd? Hmmm z praktyki: w tamtym roku mój mąż miał 7 dni L4 i nie dostał żadnego zasiłku. Powiedziano mu w ZUS, że zasiłek płacony przez ZUS należy się po 35 dniach, a wcześniej jest wynagrodzenie chorobowe płacone przez pracodawcę = przez niego samego. "Pani nw okienku" powiedizała, że przyjmie L4 od 36 dnia. Czy to znaczy, że go źle poinformowano? :x Na jakiej podstawie prawnej mamy się oprzeć na przyszłość? W rozporządzeniu nie znalazłam zapisu wprost o osobach prowadzących działalność.[/cytat]
Jedna wielka bzdura, w ZUS nikt kompetentny nie mógł takiej błędnej informacji podać, chyba że sprzątaczka (z całym szacunkiem dla sprzątaczek).
Proszę poczytać ustawę o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa.
http://www.e-kadry.com.pl/index.php?opt ... Itemid=121

oraz: http://forumprawne.org/o,54812.html

Powrót