Sklep CCC odrzucił moją reklamację - pomoc w napisaniu odwołania

• Autor wątku Autor wątku Jankesik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja też straciłem zaufanie do sklepu CCC po otrzymaniu tej decyzji ale spróbuję się odwołać i zobaczę czy poskutkuje;) Mirr kawał dobrej roboty. Jak ma ktoś coś do dodania to chętnie dopisze a rozwiązanie sprawy na pewno napiszę na forum 8) Oby pozytywnie dla mnie

PS.Informuje, iż nie upłynęło ustawowe 6 miesięcy z art. 4. pkt. 1, ponieważ po naprawie 6 mies. domniemania istnienia wady na naprawianą część biegnie od nowa. Wystąpiła ponownie ta sama, naprawiana poprzednio wada.

Ale podeszwa odkleiła się najpierw w prawym, a później w lewym bucie więc nie wiem czy mogę to napisać że gwarancja leci od naprawy. Jakby się odkleił po raz drugi w prawym to tak. Poprawcie mnie jeśli się mylę

Ostatnia edycja:
Podeszwa ta sama pękła, co była wcześniej klejona, to kontynuacja wady.

Jest to klauzula niedozwolona i nie obowiązuje konsumenta. Czekaj wytrwale 14 dni na kontakt od nich... po tym terminie uznaje się reklamację za uznaną (jeśli było złożone żądanie wymiany/naprawy).

Rozumiem, czyli sprzedawca ma obowiązek powiadomić klienta w terminie 14 dni co z moimi butami.
A jeżeli ja nie podawałem numeru telefonu ani adresu mailowego. Jedynie adres zamieszkania to czy też to jest brane pod uwagę?

Klient zobowiązuje się w terminie 14 dni odebrać decyzję dotyczącą ustosunkowania się sprzedawcy do żądania kupującego bez dodatkowego powiadomienia
Niestety u mnie na formularzu reklamacyjnym pisze tak: Sprzedawca w terminie 14 dni kalendarzowych licząc od dnia następnego od daty przyjęci zgłoszenia - ustosunkuje się do przedłożonej niezgodności towaru z umową. Odbiór opinii osobisty.

Dodam że w zamalowanym miejscu na czarno pani ze sklepu dopisała "odbiór opini obobisty".
PnNTz5P.jpg

Colder u mnie na formularzu reklamacyjnym napisali Żądanie klienta - Towar z godny z umową

Jaki mam czas na odwołanie się do decyzji rzeczoznawcy?

Ostatnia edycja:
A jeżeli ja nie podawałem numeru telefonu ani adresu mailowego. Jedynie adres zamieszkania to czy też to jest brane pod uwagę?
To już problem sklepu - tak jak pisałem już jak to wyglądało w moim przepadku. Czekamy na korespondencję pocztową, listem poleconym ;)
Sprzedawca w terminie 14 dni kalendarzowych licząc od dnia następnego od daty przyjęci zgłoszenia - ustosunkuje się do przedłożonej niezgodności towaru z umową.
To jest dobrze, gdyż nie musi przesłać Tobie całej opinii, ale wskazać czy się zgadza czy nie z żądaniem.
Colder u mnie na formularzu reklamacyjnym napisali Żądanie klienta - Towar z godny z umową
No i tu masz problem, bo nie sprecyzowałeś żądania. W takim razie omawiane domniemanie 14 dni nie istnieje, gdyż odnosi się ono tylko do żądania naprawy lub wymiany. Co to jest żądanie w postaci towar zgodny z umową? Lipa.

Teraz sprawdzam reklamacje i okazauje sie ze za 3 razem tata dostal juz zupelnie innepisamo niz 2 poprzednie.

skan:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
No ale co to zmienia, jak nie ma żądania ze swojej strony do sprzedawcy?

Nic, poprostu widze ze w naszym kraju nic nie mozna zalatwic bez klutni o swoje prawa. :-)

Da się. Ale też swoje prawa należy poznać i umieć z nich korzystać. Jeżeli klient nie wskazuje, jakiego rodzaju zaspokogojenie roszczeń go satysfakcjonuje, sam komplikuje sytuację.

Na przyszłość radzę składać reklamację z osobiście skonstruowanym pismem (wzorów jest mnóstwo), odmawiając korzystania ze sklepowych formularzy.

Niestety - wbrew powszechnie obowiązującemu prawo - przedsiębiorcy nieraz wymagają formularza, wtedy takie pismo należy dołączyć jako załącznik, a wszędzie wpisać "jak w załączniku", aby nie było problemów interpretacyjnych ;)

Colder napisał:
Niestety - wbrew powszechnie obowiązującemu prawo - przedsiębiorcy nieraz wymagają formularza, wtedy takie pismo należy dołączyć jako załącznik, a wszędzie wpisać "jak w załączniku", aby nie było problemów interpretacyjnych ;)

No ale kto o Tym wie ? Ktos po studiach prawniczych i garstka, reszta ludu jest robiona w konia, za 1 razem sam drukowalem i dawalem ojcu, oczywiscie CCC nie przyjelo tlumaczac sie ze jest niezgodne z prawem i ciagle pod gorke, naszczescie bylem z Nim dzisiaj i bezprobemu oddali kase - podziekowalismy i juz nigdy nie kupimy u Nich. Pozostajemy przy normalnych sklepach.

Zgłaszać takie klauzule czy też praktyki w zawiadomieniu do UOKiK wraz z dowodami w postaci wzorców ;)

To sprecyzujmy wszystko bo zrobił się mały bałagan. Na jakie przepisy prawne mogę się powołać, co mam dołączyć do formularza reklamacyjnego. Czego żądać od sklepu. I jakie klauzule są niedozwolone które sklep zastosował.

Ostatnia edycja:
W przedszkolu jesteśmy? To nie jest rozmowa telefoniczna, że wszystko idzie w eter i znika w przestworzach. Można się cofnąć do pierwszej strony i prześledzić wypowiedzi. To przestaje być już śmieszne.

Czyli to mogę ująć

1. Informuje, iż nie upłynęło ustawowe 6 miesięcy z art. 4. pkt. 1, ponieważ po naprawie 6 mies. domniemania istnienia wady na naprawianą część biegnie od nowa. Wystąpiła ponownie ta sama, naprawiana poprzednio wada.
2. Wszelkie uszkodzenia świadczą o niezdatności do używania towaru co jest znaczą i uciążliwą wada. Świadczą iż inherentne właściwości towaru są niezgodne z umową, właściwości towaru nie odpowiadają właściwościom cechującym towar tego rodzaju. Zgodnie z teorią eksploatacji: uszkodzenie następuje wtedy, gdy wartości parametrów danego obiektu eksploatacji nie są w normie i przekraczają jego graniczne wartości wytrzymałości. Każde z wymienionych uszkodzeń, świadczy o wadliwości materiałów, oraz nieutrzymanie minimalnych wymagań jakości w procesie produkcji, skutkujące ujawnianiem się istotnych i uciążliwych wad podczas użytkowania.
3. Obuwie było użytkowane sporadycznie, z powodu braku zaufania użytkownika po pierwszej naprawie, do kilkukrotnie reklamowanego towaru:
Po raz pierwszy buty oddałem do reklamacji 18.08.2012.
Data uszkodzenia 15.08.2012
Odkleiła się podeszwa w prawym bucie, jednak po 14 dniach została podklejona.
Po raz drugi buty oddałem do reklamacji dnia 01.02.2013
Data uszkodzenia 01.12.2012
Tym razem w lewym bucie odkleiła się podeszwa a w prawym pękła podeszwa
4. Informuję, iż zgodnie z
PRZEPIS PRAWNY:
Art. 8. pkt. 3. "Jeżeli sprzedawca, który otrzymał od kupującego żądanie określone w ust. 1, nie ustosunkował się do tego żądania w terminie 14 dni, uważa się, że uznał je za uzasadnione." Zgodnie z ustawą uznali Państwo zasadność reklamacji.
Proszę wiec o wydanie towaru zgodnego z umowa. Precyzując żądam wydania nowych butów, zgodnych z umowa w terminie do 7 dni od otrzymania niniejszego oświadczenia. Informuję, że po bezskutecznym upływie ww. terminu odstępuje od umowy, żądając zwrotu ceny w terminie do 14 dni od otrzymania ww. pisma.
Jeśli jeszcze mają Państwo wątpliwości co do zasadności mojej reklamacji, proszę w odpowiedzi wyrazić zgodę na rozstrzygniecie sprawy przez Stały Polubowny Sąd Konsumencki.

Tak, bo musisz jakoś zakomunikować brak zgody. Jak coś odpiszą to się zastanowimy.
Wyślij to mailem. Mozesz dodatkowo złożyć osobiście, albo pocztą ZPO.

Dzisiaj udałem się do sklepu w którym oddałem buty do reklamacji razem z moim odwołaniem. No i tak jak myślałem reklamacja nieuwzględniona.Decyzji nie otrzymałem. Jedynie dostałem do przeczytania. Pisało w niej że rzeczoznawca podtrzymuje decyzję że buty były zbyt mocno eksploatowane. Tak się wkurzyłem jak nigdy. Jeszcze pani kierownik sklepu wyśmiała mnie w twarz, że ludzie na internecie bzdury piszę (info: w odwołaniu podałem link do strony z opiniami sklepu), że nie mam co się ponownie odwoływać bo i tak przyjdzie decyzja odmowna. Nie przyjąłem butów. W tej sytuacji nie wiem co robić. Jedynie rzecznik, inspekcja handlowa lub co gorzej sąd :x
Jest to ostatni zakup w sklepie CCC.

Powrót