Sklep CCC odrzucił moją reklamację - pomoc w napisaniu odwołania

• Autor wątku Autor wątku Jankesik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Została złożona niezgodnie z ustawą, konsument potrzebuje pełnej informacji ponieważ popełnia duże błędy.
Ja nie lubię gdy ktoś przez trywialne błędy wraca na forum i znowu nie można mu pomóc.

Skup się na udzielaniu merytorycznej pomocy, a nie na pisaniu, złośliwych, nie merytorycznych, nikomu nie pomocnych postów.

Mirr napisał:
Jeżeli zauważyłeś inne wady nie dalej niż 2 miesiące wstecz, albo zważysz je przy odbiorze towaru możesz je reklamować.
Gdy jesteś konsumentem masz prawo reklamować w trybie ustawowej niezgodności towaru z umową żądając od sprzedawcy wymiany. W linku podaję instrukcję jak to robić oraz formularz reklamacji.

Dzięki za rade, daje do myślenia. Jak się pojawi kolejna wada to kolejna reklamacja na kolejną usterkę - na kolejny fragment buta. Ciekawe co w tedy zrobią. :evil:

loco1 napisał:
Na jakiej podstawie tak twierdzisz?

Bo pisałem że sprzedawca poinformował mnie że w pierwszej kolejności będzie ewentualna naprawa obuwia. Co jest oszustwem [narzucono mi] bo do konsumenta należy decyzja czy będzie naprawa czy wymiana - tak jest w waszym poradniku.

Pytałem dlaczego Mirr twierdzi, że reklamacja została złożona niezgodnie z ustawą.
No ale on na razie nie odpowie...

Ponieważ otrzymał bana.

PS
Na podstawie informacji jakie podałeś, teoretycznie reklamacja została złożona zgodnie z ustawą.

nomnes napisał:
Ponieważ otrzymał bana.

PS
Na podstawie informacji jakie podałeś, teoretycznie reklamacja została złożona zgodnie z ustawą.

Za co dostał bana? :(

Na dokumencie reklamacji jest wpis:
"Odbiór reklamowanego towaru nastąpi najpóźniej w ciągu 3 miesięcy od daty zgłoszenia niezgodności z umową" Co to znaczy? Że jest przymus odbioru?

Oznacza to, że towar jest twoją własnością i powinieneś go odebrać w ciągu 3 miesięcy. Po tym terminie sprzedawca może rozpocząć naliczać opłatę magazynową, a są też tacy, którzy "utylizują", choć niekoniecznie mają do tego prawo.

Reklamacja odrzucona, powodu nie znam bo nie odebrane buty. Czy jeśli powodem będzie przekroczenie 2 miesięcy od stwierdzenia wady to czy można się od tego jakoś odwołać?

Zawsze można, ale będzie to najprawdopodobniej bezskuteczne.

Jest plan B. Buty posiadają jeszcze inną usterkę nieodnotowaną podczas składania reklamacji. Czy jak za miesiąc złożę ponownie na tą 'nie wspomnianą' wadę to czy taki but może być ponownie rozpatrywany na nowych zasadach?

Przed poczynieniem następnego kroku, potrzebuję porady nr dwa:
- co uznajemy za wadę? Jeśli np skóra na bucie pękła z tyłu i to było reklamowane i tak wpisane do protokołu. A teraz pękła z przodu to jest to ta sama usterka czy już jakaś inna. (materiał jakby ten sam ale miejsce inne). Czy to daje podstawę do ponownej reklamacji?

Ja 10dni temu oddałem buty na reklamacje odpadły flaki i zaczęła pękać skóra w okół czubków. Buty miały niecałe 3tyg :/
Juz w trakcie oddawania butów na reklamacje kasjerka robiła problemy, że buty są brudne i kazała mi iść i umyć je wodą (resztki piasku były na podeszwie) buty wcześniej oczyściłem.

Oddając buty Pani naburmuszona kazała mi dzwonić... i się dowiadywać :/ co z moja reklamacją.

Nigdy więcej CCC w Wojasie czy Bata nigdy nie miałem takich problemów i oczekiwania na reklamacje

Witam!

Podbijam temat reklamacji obuwia w CCC.
20.09.2012 roku kupiłam skórzane buty Lasockiego. Po roku w prawym bucie przy szwie na nosku zrobiła się dziura, czy jak to pani sprzedawczyni fachowo określiła "ujęła się skóra na podbiciu". 26.10. 2013 r. zgłosiłam w CCC niezgodność towaru z umową. Oczywiście decyzja w sprawie reklamacji była negatywna:
Image - TinyPic - bezpłatny hosting obrazw, udostępnianie zdjęć i hosting filmw wideo

Odwołałam się od decyzji 01.12. 2013 r.

Image - TinyPic - bezpłatny hosting obrazw, udostępnianie zdjęć i hosting filmw wideo

I jak możecie się domyślać po 2 tygodniach przyszedł mi mail na skrzynkę o treści " Witam,
Wiadomość dotyczy reklamacji (odwołania )składanego w naszym salonie.Decyzja podtrzymana -Reklamacja oddalona.
Zapraszam do salonu w celu zakończenia reklamacji .

CCC Galeria Orkana"

Obuwia jeszcze nie odebrałam (wyjazd świąteczno-noworoczny itp.) i nie wiem jakie jest uzasadnienie tej decyzji. Co mam robić teraz? Jeżeli odbiorę obuwie to będzie jednoznaczne z tym, że zgadzam się z decyzją i nie wysuwam dalszych roszczeń. Ja natomiast uważam, że racja leży po mojej stronie. Od skórzanego obuwia wymagam by służyło mi co najmniej 2 lata bez takich niespodzianek, tym bardziej, że o buty dbałam i regularnie czyściłam. Jakie są następne kroki postępowania reklamacyjnego w tym przypadku?

Powrót