Sklep *** i serwis ***

• Autor wątku Autor wątku kuvaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuvaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, zakupiłem laptopa marki *** dnia 15 grudnia, po odakowaniu i zainstalowaniu systemu zauwazylem ze ekran posiada białe poświaty. Nastepnego dnia rano zanioslem do sklepu, i prosilem o zwrot pieniedzy, lecz odmówili mi, ponieważ laptop miał już zainstalowany system. Gdy powiedzialem ze moge przyjsc za 10 min i bedzie bez systemu, odpowiedzieli ze nie ma takiej opcji, i jedyną opcja jest wyslanie do serwisu z tytułem rękojmi. Poinformowali mnie o 14 dniach roboczych. Więc wysłali i 2 dni temu zadzwonilem do serwisu ile może trwać naprawa, to poinformowali ze może trwac 30 dni :o Także w sklepie powiedzieli co innego, a tu co innego. Jutro minie 14 dni roboczych, czy moge odstąpić od umowy? Czy mogę żądać o zwrot gotówki? Przypominam ze laptop był u mnie 19 godzin.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A może byś użył opcji szukaj i poczytał co to jest rękojmia za wady (556-576 kc)? A co to jest gwarancja producenta, z której prawdopodobnie nieświadomie skorzystałeś? (577 kc i dalsze do 581 kc). A następnie poczytał warunki gwarancji? Wtedy wszystko będzie jasne.

Pracownik wysłał zgodnie z art.560 kc

A jaki masz dowód, że zadeklarowali naprawę w 14 dni roboczych?

dowodu nie posiadam, ale sprzedawca POINFORMOWAŁ mnie ze potrwa to 14 dni roboczych

W takim układzie nie pozostaje nic innego jak sprawdzić ile serwis deklaruje czasu na naprawę. Niestety tak to jest, że jak nie masz dowodu na piśmie to trudno jest mówić o "nadmiernych niedogodnościach" dla kupującego po przekroczeniu terminu, który został określony słownie - po prostu wyprą się tego faktu i stwierdzą, że serwis naprawia ok. 30 dni.

Powrót