Sklep internetowy, a umowy powierzenia przetwarzania danych osobowych

• Autor wątku Autor wątku Deminer84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deminer84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam. Chcę w przyszłości otworzyć sklep internetowy jako rozszerzenie działalności. Mam w związku z tym kilka pytań. Już wiem, że muszę zgłosić zbiór danych osobowych do GIODO.
Jednakże jest jeszcze sprawa z firmami, z których usług korzystam podczas realizowania zamówień w sklepie internetowym. Mowa o hostingu, kurierze, operatorze płatności online.

1. Firma hostingowa - *** (filia w Polsce) - mówią, że "Dokumenty zawarte w tym kształcie spełniają warunki pisemnego podpisania umowy o powierzeniu przetwarzania danych osobowych zgodnie z obowiązującym w Polsce prawem." Mowa o regulaminie serwerów z hostingu + inne załączniki do tych regulaminów. Czy może być to prawdą, że nie trzeba podpisywać umowy pisemnej o powierzenie przetwarzania danych osobowych firmie hostingowej?

2. Czy muszę podpisywać również umowę powierzenia przetwarzania danych osobowych z kurierem (DPD) oraz firmą obsługującą płatności online (DotPay)?

3. Czy mogę poprosić o jakieś rady dot. rzeczy, o których należy pamiętać przy otwieraniu sklepu, a o których się mało mówi?

Byłbym bardzo wdzięczny za pomoc, z góry dziękuję za komentarze.

Pozdrawiam!

moderacja

Ostatnia edycja:
Hosting - w praktyce zawiera się umowy powierzenia (art. 31 uodo). Zdania na temat czy jest to potrzebne są podzielone - lepiej więc umowę zawrzeć

Kurierzy oraz Poczta Polska - nie ma potrzeby zawierania umowy powierzenia. Podstawę prawną znajdziesz w ustawie Prawo pocztowe i ustawie Prawo przewozowe oraz aktach wykonawczych. W praktyce niektórzy zawierają jednak umowę powierzenia.

Płatności online - pewnie istnieją różne modele, ale w podstawowym, to operator płatności jest administratorem danych osobowych, a sklep nie przekazuje operatorowi płatności danych klientów więc w ogóle nie ma tematu.

Powrót