Sklep internetowy a zbiory danych

• Autor wątku Autor wątku paoline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paoline

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam zakładam sklep internetowy z kosmetykami i mam duży problem z wyodrębnieniem zbiorów danych bardzo proszę o pomoc jakie zbiory powinnam zgłosić do GIODO. Mam też inne pytanie czy politykę bezpieczeństwa i zarządzanie systemem informacyjnym tez powinnam wysłać do GIODO? Czy w nazwie sklepu mogę mieć nazwę bio jeśli będą to kosmetyki bio i jak wygląda cały proces przekazania danych powinnam każdemu kurierowi dawać takie upoważnienie czy w biurze firmy. To samo tyczy się z firmą która mi ten sklep buduje. Pośrednikom płatności z tego co wiem nie daje tego. Jak wygląda sprawa z kasa fiskalna. Dziękuję pozdrawiam

Ostatnia edycja:
paoline napisał:
... jakie zbiory powinnam zgłosić do GIODO. Mam też inne pytanie czy politykę bezpieczeństwa i zarządzanie systemem informacyjnym tez powinnam wysłać do GIODO? ...
Zbiory zawierające dane osobowe. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziesz na stronie GIODO.
paoline napisał:
... Czy w nazwie sklepu mogę mieć nazwę ...
Nie rozumiem pytania.

Byłam na stronie GIODO dla mnie to czarna magia. Chciałabym żeby chociaż ktoś na chłopski rozum mi to wytłumaczył to już sobie poradzę. Wystarczy mi ewidencja klientów, gdzie dane wprowadzam manualnie i np newsletter. Czy prócz tego osoby, które wędrują do programu z fakturami, osoby przekazywane kurierowi i firmie od spraw technicznych, czy zbiory w programie do fakturowania tez się zgłasza. Ciężko mi to ogarnąć :(

paoline napisał:
... czy zbiory w programie do fakturowania tez się zgłasza. ...
Nie, ale przetwarzane do innych celów już tak. Skorzystaj z odnośnika w poprzednim poście.

Jeśli chodzi o nazwę wlasną sklepu to w swojej nazwie będzie mieć słowo bio. Producent kosmetyków żywności czy innych chcąc użyć słowo bio czy Eco musi spełniać pewne kryteria, mieć jakieś certyfikaty itd. Dlatego niektórzy producenci nie spełniając bliżej mi nie znanych kryteriów nie zamieszczają tego słowa żeby nie mieć problemów z prawem ale używają podobnych slow przykładowo blo dodatkowo zmieniając literę "l" graficznie by przypominała literę "i" i tak wprowadzają klientów w błąd nie wchodząc z prawem w konflikt. Rozpisałam się ale do rzeczy. Nie jestem producentem niczego a jedynie właścicielem e-sklepu z kosmetykami które w większości są bio. Czy w nazwie własnej sklepu mogę użyć słowa bio czy też są jakieś kruczki prawne, które na to nie pozwalają.

Rozporządzenie Rady (WE) nr 834/2007 w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych
Przepis prawny:
Artykuł28
Przestrzeganie zasad systemu kontroli
1. Każdy podmiot gospodarczy, który produkuje, przygotowuje, przechowuje lub przywozi z kraju trzeciego produkty w rozumieniu art. 1 ust. 2 lub który takie produkty wprowadza na rynek, przed wprowadzeniem na rynek jakiegokolwiek produktu jako produktu ekologicznego lub wyprodukowanego w okresie konwersji na rolnictwo ekologiczne:
a) zgłasza tę działalność w łaściwym organom państwa członkowskiego, w którym działalność ta jest wykonywana;
b) przekazuje zgodę na objęcie jego działań systemem kontroli, o którym mowa w art. 27.

Akapit pierwszy ma również zastosowanie do eksporterów, którzy wywożą produkty wytwarzane zgodnie z zasadami produkcji ustanowionymi niniejszym rozporządzeniem.

W przypadku gdy dany podmiot gospodarczy zleca jakiekolwiek czynności stronie trzeciej, podmiot ten podlega w dalszym ciągu wymogom, o których mowa w lit. a) i b), a podzlecone czynności podlegają systemowi kontroli.

Dziękuję bardzo za formułke prawna ale prosiłabym na chłopski rozum i konkrety. Zgłaszać nie zgłaszać. Można czy nie. Skoro producenci kosmetyków bio mają certyfikaty itd to czy coś mnie ogranicza prawnie by w nazwie sklepu dać słowo bio przykładowo bio sklep. Chociaż nazwa będzie inna. Dziekuje

Powrót