sklep internetowy - anulowanie zamówienia

• Autor wątku Autor wątku efcia007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

efcia007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
16 dni temu dokonałam zamówienia w sklepie internetowym, za zamówienie zapłaciłam przelewem. Po kilku dniach sklep poinformował mnie, że niektóre zamówione produkty nie są dostępne, po nastepnych kilku znowu kolejne produkty z listy okazały się niedostepne. W tym układzie anulowałam zamówienie. Sklep nie zwrócił mi jeszcze wpłaconych pieniędzy. Ile czasu ma sklep na zwrot pieniędzy w przypadku anulowania zamówienia?
Regulamin sklepu tego nie określa...
pozdrawiam,
E.

Witaj, powinien zwrócić bezzwłocznie, chyba, że anulowanie nie zostało z jakiegoś powodu uznane. Masz ze sklepu potwierdzenie faktu anulowania zamówienia?

ZAWSZE możesz się w takim przypadku zgłosić po bezpłatną i fachową pomoc do najbliższego Rzecznika Konsumentów. Są skuteczni.

Rzecznik jest bardzo skuteczny :) szczególnie jak nałoży z 5000 PLN kary

Dzięki za odpowiedź, dobrze wiedzieć o takich rzeczach! Tak mam potwierdzenie anulowania zamówienia. Po kilku moich mailach i telefonach sklep wreszcie dzisiaj odpisał, że pieniądze przelał...

Rzecznik może nakładać kary? 5k? Może też chłostę?

Rzecznik to nie Państwowa Inspekcja Pracy czy Inspekcja Handlowa, od kar dla przedsiębiorców jest ta ostatnia instytucja.

Sprawę uważam za załatwioną, proszę tylko sprawdzić czy dotarł przelew.

Powrót