Sklep internetowy - czy padłem ofiarą oszusta?

• Autor wątku Autor wątku msobecki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

msobecki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
mam pewien problem, dotyczy on zakupu w sklepie internetowym [www.scort.pl] 22.10.2009 zrobiłem w tym sklepie zakupy, na kwotę 619zl - kasę wysłałem tego samego dnia zaraz po dokonaniu zakupu, jak dotąd nie otrzymałem zamówionego produktu, mimo iż termin realizacji zamówienia według regulaminu na stronie wynosi od 2 do 14 dni roboczych.
W czwartek - 5.11.2009 udało mi sie skontaktować z osobą ze sklepu, która oznajmiła mi ze mieli jakieś tam kłopoty z systemem i dlatego paczka nie została wysłana - miała zostać wysłana w piątek, maksymalnie w poniedziałek jak zapowiedział owy człowiek. Tymczasem dziś mamy poniedziałek, a paczka jak można było się spodziewać, wysłana nie została, co gorsza urwał sie kontakt telefoniczny ze sklepem. O kontakcie mailowanym w ogóle nie wspomnę, kontakt poprzez gg zakończył się zablokowaniem mojego numeru gg przez pracownika sklepu.

Na stronie nie znalazłem NIPu sklepu,ani danych personalnych własciciela dlatego moje obawy przed tym, ze zostałem oszukany stają się coraz to większe. Pocieszam się tylko faktem, ze dokonałem płatności poprzez serwis platnosci.pl - przelewy stąd mogą wychodzić tylko na konta firm lub osoby posiadającej NIP :what:

Proszę o pomoc, co mam robic, jesli w dalszym ciągu tak sytuacja bedzie miała miejsce. Czy istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić czy ta firma w ogóle jest wiarygodna ?

Pozdrawiam
Maciej

msobecki napisał:
Czy istnieje jakiś sposób żeby sprawdzić czy ta firma w ogóle jest wiarygodna ?
Jak masz kogoś znajomego w Krakowie to niech się przejedzie do nich.

Raczej odpada :( nie znam nikogo z Krakowa, ani nawet z okolic.
Czy w przypadku zgłoszenia takiej sprawy na policje, lub do jakiegoś innego organu jakieś wnioski zostaną wyciągnięte?
Znalazłem w internecie jeszcze kilka osób które skarżą się na te "firmę", firma miała konto na allegro - niestety zostało już zawieszone

Znalazłem też NIP jest dostępny na poniższej stronie
http://company.yellowpages.pl/Polska/malopolskie/Krakow/61905/index.html Ale w sumie, co mi po NIPie, chyba nie ma możliwości sprawdzić, czy podany jest prawidłowy nip, prawda?

Ostatnia edycja:
Też mam z nimi podobne problemy.

Jedno wiem. Firma nie jest trefna, działają na rynku kilka lat, mają bogatą ofertę i są nawet znani w branży.
Niestety coś im się sypnęło i najprawdopodobniej mają kłopoty. Więc przestrzegam przed robieniem tam zakupów.

Najgorsze jest to, że sklep internetowy działa i jest zautomatyzowany (a żaden pracownik nad tym nie czuwa - powiem więcej - podejrzewam, że firma scort w chwili obecnej nie ma żadnych pracowników) - czyli każdego dnia ktoś tam kupuje i nieświadomy wpłaca pieniądze.

Powrót