Sklep internetowy nie przysłał towaru. Jak wymusić odszkodowanie?

• Autor wątku Autor wątku artimal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artimal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, sklep internetowy oszukał mnie, nie przysłał towaru od miesiąca, nie odpisuje na maile, kiedy zadzwoniłem i powiedziałem o co chodzi to rozmówca się rozłączył, nie odbierał telefonów więc już nie dzwonię i mam do was pytanie. Jak na drodze sądowej sprawić, by ten oszust musiał mi nie tyle co oddać 100% tej kwoty ( 400zł ) lecz by musiał w formie odszkodowania zapłacić np.1000%? Bardzo ważne jest dla mnie by zadać mu jak największe cierpienie, jak największe kłopoty prawne i jak największe straty pieniężne na mój koszt. Pozdrawiam, mam nadzieję, że pomożecie.

Dz.U.2000.22.271

Art. 12.1.Jeżeli strony nie umówiły się inaczej, przedsiębiorca powinien wykonać umowę zawartą na odległość najpóźniej w terminie trzydziestu dni po złożeniu przez konsumenta oświadczenia woli o zawarciu umowy

Za tydzień minie pełny miesiąc, pytanie co dalej, jak zrealizować cele z pierwszego postu jeśli w ciągu tygodnia nie przyjdzie paczka?

artimal napisał:
359zł i stracony czas...

Co może zrobić klient w takiej samej sytuacji, który dokonał zakupu za pobraniem, czyli de facto szkody finansowej nie poniósł, natomiast sklep oświadczył, że zamówienia nie zrealizuje ?

Ja mam nadzieję, że jakoś wyciągnę od niego pieniądze większe niż zapłaciłem za produkt. Skoro on chciał na mnie zarobić to teraz ja zarobię na nim. Proszę o pomoc jak tego dokonać.

Acha, wezwanie do wydania rzeczy zostało wysłane, ale sklep twierdzi, że nie zrealizuje zamówienia, bo nie ma już takiego towaru.

Towar który zamówiłem kosztował 359zł. Co w tym niepoważnego?

Dla mnie tak i to bardzo, niestety prawo tego nie uwzględnia. W takim razie ponawiam po raz drugi pytanie z pierwszego postu.

Sąd nie może w takiej sytuacji wydać kary grzywny dla poszkodowanego na koszt winnego? :( Jakie my mamy prawo...

Powrót