Sklep Internetowy ryczałt czy opodatkowanie na zasadach ogólnych

• Autor wątku Autor wątku achort2007
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

achort2007

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Planuję otworzyć sklep Internetowy. Będę sprzedawał ubrania i różne gadżety z nadrukami. Zastanawiam się czy korzystniejsze opodatkowanie to ryczałt czy opodatkowanie na zasadach ogólnych? Koszty firmy będą (chyba) stosunkowo spore, ponieważ firmy zewnętrzne będą produkowały dla mnie te produkty a nie ja sam. Dodatkowo od roku prowadzę kanał na Youtube i uzyskuję dochody z reklam adsense (średnio około 700 zł miesięcznie). I tu jest pytanie czy te przychody z reklam adsense będę mógł podpinać pod przychody firmy - sklepu? Czy tak można i czy to się w ogóle by opłaciło? (jak dotąd w PICIE wpisywałem przychody z adsense w rubryce "inne"). Obiło mi się o uszy że ryczałtem nie można rozliczać przychodów z adsense, ale nie wiem czy to prawda. Dodatkowo za każdy film płacę lektorowi i czy kwotę tą też będzie można wliczać do kosztów prowadzenia firmy - sklepu? I ponownie, czy to się opłaci?
Jak byście robili na moim miejscu? Ryczałt czy zasady ogólne? I czy przychody z reklam wliczać do przychodów sklepu czy rozliczać normalnie? I czy koszty opłacenia lektora opłaca się wliczać w przychody firmy czy nie?
Przepraszam za chaos w poście, jeżeli takowy jest.

Witam. Wybór formy opodatkowania podatkiem dochodowym zależy m.in. od tego jak wysokie przewidujesz koszty w działalności oraz przychody. Jeżeli wybierzesz ryczałt to kup nie masz, liczyć odpowiednio procent (niższy niż przy zasadach ogólnych) od całości przychodu, nie od dochodu.
Może pobierz sobie program odpowiedni do rozliczenia na ryczałcie lub KPiR i zrób sobie symulację przykładową, jak wyjdziesz w każdej z form opodatkowania. Zobacz np. Małą Księgowość z Pakietu Przedsiębiorcy...https://www.pakietprzedsiebiorcy.pl/mala-ksiegowosc

Powrót