Sklep internetowy-zdjęcia produktów oraz nagłówek

• Autor wątku Autor wątku wafelo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wafelo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam zakładam właśnie legalnie działający sklep internetowy który posiada nazwę znanej firmy jedynie miedzy słowami jest myślnik. W nagłówku strony jest "modelka" oraz produkty które także zostały zapożyczone z tej właśnie znanej strony.

Dodam że sklep robił grafik który wystawił mi na to fakturę.

Moje pytanie jest takie:

1. Czy mogę posiadać właśnie taką nazwę strony?
2. Czy w nagłówku strony może być ta osoba?
3. Czy mogę pobierać zdjęcia produktów z ich strony?

Oczywiście w tym sklepie będą sprzedawane tylko produkty tej firmy.

Ostatnia edycja:
1. Jesli nazwa firmy to znak towarowy chroniony prawem to może właściciel praw autorskich mieć pretensje i roszczenia.
2. yy... no jeśli ma Pan zgodę na rozpowszechnianie wizerunku tej modelki oraz prawa do zdjęcia tej modelki to może być w nagłówku.
3. Nie bez ich zgody. Najlepiej pisemnej dla kwestii dowodowych.

Witam,

w uzupełnieniu:

Ad.1. w przypadku, kiedy nazwa nie będzie zastrzeżonym znakiem towarowym, wykorzystując ją również można się narazić na zarzut czynu nieuczciwej konkurencji z mocy ustawy o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji - Art.5. (wprowadzanie klienta w błąd co do tożsamości firmy...) lub Art.16. odnośnie reklamy, mogącej wprowadzić klienta w błąd (nazwa domeny jako element reklamy pańskiej działalności?).

Ad.2. tak dla porządku; chyba, że zamieszczenie zdjęć odbyło się z wykorzystaniem prawa do cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - ale udowodnienie tego faktu leżałoby po pańskiej stronie.

Ad.3. jw

Dziękuje za szybką odpowiedź.

Co do punktu 1 nazwa strony czy nie może być używane takie same słowo (adres strony) czy chodzi o taki sam znak graficzny firmy?

Chodzi mi dokładnie o stronę internetową max-factor.pl na której chce postawić sklep. Właściciel firmy posiada nazwę strony maxfactor.com. Czy może to być problem? Nie będzie to nazwa firmy tylko strony internetowej. Oczywiście zdjęcia pobrane z ich strony już odpadają. Sprawdzałem na www.uprp.pl ale tam są zastrzeżone tylko nazwy firm.

Wszystkie zdjęcia,czcionki itp są mojego autorstwa.

daje przykład

allegro.pl
allegro.com.pl

Całkiem inne firmy a te same nazwy stron.

Może być problem, szczególnie jeśli strona będzie o podobnej tematyce.

proszę popatrzeć na ten wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/79680-podobne-nazwy-domen-stron-internetowych.html
Co do punktu 1 nazwa strony czy nie może być używane takie same słowo (adres strony) czy chodzi o taki sam znak graficzny firmy?
w zależności co i w jakiej formie zostało zastrzeżone - może być słowo, znak graficzny, w zasadzie dowolna rzecz identyfikująca firmę. Więcej w ustawie prawo własności przemysłowej - vide cytat:
Przepis prawny:
Art. 120.
1. Znakiem towarowym może być każde oznaczenie, które można przedstawić w sposób graficzny, jeżeli oznaczenie takie nadaje się do odróżnienia towarów jednego przedsiębiorstwa od towarów innego przedsiębiorstwa.
2. Znakiem towarowym, w rozumieniu ust. 1, może być w szczególności wyraz, rysunek, ornament, kompozycja kolorystyczna, forma przestrzenna, w tym forma towaru lub opakowania, a także melodia lub inny sygnał dźwiękowy.
...

Jedyne wyjście to zgoda firmy na to aby została dla sklepu nazwa domeny ? Najlepiej na piśmie?

no cóż, to Pana decyzja, czy występować o zgodę czy nie ma też takiej potrzeby, bo tylko Pan zna wszystkie okoliczności sprawy. A w razie czego, i tak spór rozstrzygałby sąd.
A jeśli już wystąpienie o zgodę - to oczywiście w formie pisemnej, najlepiej papierowej, ale mail też ujdzie...

Powrót