Sklep internetowy

• Autor wątku Autor wątku kacpero1094
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kacpero1094

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Chcę założyć swojej siostrze sklep internetowy, w którym sprzedawałaby własnoręcznie robioną biżuterię. Czy jeśli dochody (sma dochód, bez kosztów produkcji) rocznie wynosiłby około 150-200zł to czy muszę płacić od tego jakiś podatek? Gdzieś czytałem, że podatki płaci się, tylko wtedy, jak dochód roczny jest większy niż 1000zł, ale nie jestem pewien, czy mogę ufać informacjom z tego źródła.
Proszę o pomoc

To grubsza sprawa. Działalnośc gospodarcza + obowiązkowy VAT jeśli ta bizuteria będzie zawierała srebro lulb złoto + kasa fiskalna itd itp.

To zwykłe koraliki, trochę blachy ;) (stal chirurgiczna) cena jednej pary np. kolczyków to nie więcej niż 10-12zł

Tak na szybko chyba VAT i kasa fiskalna nie grożą (ale piszę z głowy, bez sprawdzania), natomiast dalej to jest DG podlegająca rejestracji, z której trzeba płacić ZUS (przez pierwsze 2 lata ~300/miesiąc, z czego jakąś połowę się odzyskuje). Nie muszę dodawać że mało kto się rejestruje przy takich obrotach które podałeś, natomiast w świetle prawa nie jest dozwolone prowadzenie niezarejestrowanej DG.

Powrót