sklep internetowy

• Autor wątku Autor wątku madx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam
Jestem programistą i mam już dość spory dorobek moich programów. Chce na mojej stronie internetowej założyć sklep w którym będę oferował moje programy i usługi. Z tego co się orientuję to muszę odprowadzać podatek dochodowy. Czy urząd skarbowy się może przyczepić, że powinienem mieć działalność? gdzieś przeczytałem, że jak nie kupuję czegoś co będę sprzedawał to nie muszę prowadzić działalności.

To źle czytałeś, na forum było pełno razy o działąlnosci gospodarczej oraz co się pod nią kwalifikuje. Tutaj sam przyznałeś, że ma być sklep - sprzedaż programów i usług - więc działalność gospodarcza jak najbardziej.

Ale ja sprzedaje programy których jestem autorem.
Na allegro tez sprzedaję i się z tego rozliczam i nic się nie stało jeszcze (w skarbówce się kiedyś pytałem to mówili, że wystarczy mi wyciąg z banku do rozliczenia)

Ostatnia edycja:
Wszystko jest dobrze bo się nic jeszcze nie stało gdyż się nikt nie doczepił. To skoro huta produkuje stal to też nie musi mieć założonej działalności bo jest producentem. Każdy mały prywaciarz produkujący nawet sam na jednej maszynie cokolwiek też nie musi bo jest producentem. Pomyśl logicznie.

To każdy kto maluje obrazy i pisze książki wg ciebie to też musi firmę otworzyć??

Malowanie i pisanie książek to twórczość artystyczna.

Mimo, że większość programistów (w tym ja) uważa niektóre swoje programy za dzieła sztuki, niestety nie jest to działalność artystyczna, tylko gospodarcza... :)

Powrót