Sklep nie sprzedaje alkoholu i papierosów od 22

• Autor wątku Autor wątku atata2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

atata2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dziś przechodząc koło sklepu w Piasecznie widzę kartkę:
"Od godziny 22 do godziny 23:30 (do zamknięcia) nie sprzedajemy alkoholu w tym piw 0% oraz papierosów"
Jakim prawem sprzedawca odmawia mi sprzedaży, jeżeli jestem trzeźwy, pełnoletni i pokazuję dowód osobisty?

Jeśli umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży towaru to popełnia wykroczenie z art. 135 KW

To samo pomyślałem a to nie jest jakoś tak, że samorządy wprowadzają zakaz sprzedaży alkoholu po 22 na poziomie gminy? Ale to chyba dotyczy wielkich miast i centrum a nie, że sklep sam sobie decyduje.

Gminy mogą ustalić zakaz sprzedaży alkoholu w godzinach 22-6.
Kilka lat temu weszła w życie nowelizacja ustawy o wychowaniu w trzeźwości.
Sprawdź w swojej gminie.

A gdzie to sprawdzić? Czy gmina Piaseczno wprowadziła zakaz? Nie wprowadziła bo inne sklepy sprzedają normalnie, tylko 1 sklep robi jakie "widzi mi się".
I co z papierosami?

Ostatnia edycja:
Kasjerka twierdzi, że jeżeli sprzeda alkohol lub papierosy po godzinie 22 to dostanie mandat. Od kogo? Nie potrafi powiedzieć bo to Ukrainka. Z kontekstu wynika jakby miała dostać od "góry" od jakiegoś zarządu budynku albo sklepu.

"Odnośnie natomiast brak możliwości zakupu alkoholu, wynika to z braku zgody wspólnoty mieszkaniowej, na taką sprzedaż po godzinie 22.00."

To wspólnota mieszkaniowa może sobie nie wyrazić zgody, żeby w sklepie nie sprzedawali alko po 22? Ten sklep jest częścią budynku.

atata2 napisał:
To wspólnota mieszkaniowa może sobie nie wyrazić zgody, żeby w sklepie nie sprzedawali alko po 22? Ten sklep jest częścią budynku.

Może. Jeżeli na takie warunki najmu przystali to nie ma tu nic niezwykłego. Wspólnota zapewne działała w myśl Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości. W całym, dla przykładu, Gorzowie Wlkp. nigdzie nie kupisz % po 22:00.

Powrót