L
LambdaLambda
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 150
Kilka dni temu wysłałem kupione w internecie buty na reklamację z powodu pęknięcia, które nastąpiło w trakcie noszenia. Zareklamowałem je z tytułu rękojmi i oto dzisiaj dostałem e-mail (nie wiem też dlaczego e-mail skoro reklamowałem pismem wysłanym pocztą i nie podawałem swojego maila...) o treści (najważniejsze fragmenty):
No i tutaj dwa pytania:
1. Co do części pierwszej, czyli standardowej praktyki zrzucenia winy na "uszkodzenie mechaniczne" to rozumiem, że najpewniejszym sposobem załatwienia sprawy będzie po prostu uzyskanie opinii rzeczoznawcy, a potem obciążenie sklepu kosztami tejże ekspertyzy, czy powinienem załatwić to jakoś inaczej?
2. Jak mam się odnieść do części o "odbieraniu obuwia na własny koszt albo wysyłki za 13zł"? To brzmi mi ewidentnie jak klauzula niedozwolona, z tego co się orientuję sklep nie może wysuwać takich żądań w toku obsługi reklamacji - odpisać, że proszę o odesłanie butów na ich koszt albo kieruję sprawę do UOKiKu i Inspekcji Handlowej czy jakoś inaczej?
Oględziny otrzymanego towaru jednoznacznie wskazują, że uszkodzenie nastąpiło poprzez niewłaściwe użytkowanie (mechaniczne uszkodzenie), a wada nie występowała w chwili wydania towaru. Towar wydano 10.08.2015 i w chwili wydania był on wolny od wad.
W związku z powyższym reklamacja nie jest zasadna.
W zaistniałej sytuacji prosimy o odebranie obuwia na własny koszt z adresu na jaki odesłał Pan swoje buciki.
Ewentualnie możemy odesłać obuwie do Pana - koszt wysyłki wyniesie 13 zł.
Prosimy o informację z jakiej formy odesłania towaru zechce Pan skorzystać, wtedy prześlemy dalsze instrukcje.
No i tutaj dwa pytania:
1. Co do części pierwszej, czyli standardowej praktyki zrzucenia winy na "uszkodzenie mechaniczne" to rozumiem, że najpewniejszym sposobem załatwienia sprawy będzie po prostu uzyskanie opinii rzeczoznawcy, a potem obciążenie sklepu kosztami tejże ekspertyzy, czy powinienem załatwić to jakoś inaczej?
2. Jak mam się odnieść do części o "odbieraniu obuwia na własny koszt albo wysyłki za 13zł"? To brzmi mi ewidentnie jak klauzula niedozwolona, z tego co się orientuję sklep nie może wysuwać takich żądań w toku obsługi reklamacji - odpisać, że proszę o odesłanie butów na ich koszt albo kieruję sprawę do UOKiKu i Inspekcji Handlowej czy jakoś inaczej?