Sklep SOUL Odmowa Reklamacji butów

• Autor wątku Autor wątku Sh0tek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sh0tek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, kupiłem buty CONVERSE CHUCK TAYLOR ALL STAR RED UNISEX za kostkę w sklepie SOUL ul. Pawia 5 Kraków (Galeria Krakowska) dnia 16.07.11r. na kwotę 219,00zł. Niezgodność butów:
1. Ewidentne rozklejenie tzn. ta biała guma odchodzi od całej podeszwy
2. Pęknięcie gumy
Buty oddałem do reklamacji dnia 12.07.12r. Opis niezgodności towaru z umową: W obu butach rozklejenia i pęknięcia gumy. W prawym na podeszwie rozklejenia.
Kiedy niezgodność towaru z umową została stwierdzona: 1 tydzień temu
Żądanie reklamującego:
-Wymiana na nowy
-Zwrot zapłaconej ceny
~Teraz odpowiedź od rzeczoznawcy:
W odpowiedzi na zgłoszenie reklamacyjne z dnia 12.07.2012r. informujemy, iż uznajemy Pana roszczenia za nieuzasadnione.
Zgodnie z Art.4.1. Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. Obuwie przez okres sześciu miesięcy nie wykazywało żadnych wad ukrytych, które mogły mieć wpływ na użytkowanie obuwia, tym samym stwierdzono, iż reklamowane niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową są spowodowane z winy użytkownika. W związku z powyższym reklamacja nie znajduje technicznego oraz rzeczowego uzasadnienia i nie może być powodem odstąpienia od umowy kupna-sprzedaż.

Chciałbym się poradzić kogoś kto w tym siedzi, by pomógł mi napisać dobre odwołanie, odnosić się do nieskończoności artykułów i §paragrafów. Chciałbym by ich po prostu zatkało i wiedzieli, że jak napiszą negatywną odpowiedź reklamacji to nie zostanę przy reklamacji, będę o tą reklamację „Walczył”, bo to nie jest 40zł za które kupie zwykłe trampki, tylko to jest 220zł.
Z góry dziękuję.

Po okresie 6 miesięcy ty jesteś odpowiedzialny za udowodnienie sprzedawcy niezgodności towaru z umową. Oddaj buty do rzeczoznawcy, następnie wraz z opinią rzeczoznawcy oddaj ponownie do sklepu.

Nie chodzi mi o pismo, ale powołanie się do jakiś sensownych paragrafów, bo są ludzie co je znają, a ja jestem w tym "ZIELONY".

A otwierałeś w ogóle te "pisma"? :what:

Witam, niestety również kupiłam obuwie w sklepie SOUL ale we Wrocławiu. Radzę omijać sklep szerokim łukiem. Kuszą cena ale nie warto. Lepiej dopłacić parę złoty więcej i kupić buty w innym klepie gdzie szanują klienta.

U mnie również powołali się na Zgodnie z Art.4.1. Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, sprzedawca odpowiada wobec kupującego, jeżeli towar konsumpcyjny w chwili jego wydania jest niezgodny z umową; w przypadku stwierdzenia niezgodności przed upływem sześciu miesięcy od wydania towaru domniemywa się, że istniała ona w chwili wydania. Obuwie przez okres sześciu miesięcy nie wykazywało żadnych wad ukrytych, które mogły mieć wpływ na użytkowanie obuwia, tym samym stwierdzono, iż reklamowane niezgodności towaru konsumpcyjnego z umową są spowodowane z winy użytkownika.

Dwa razy reklamowałam buty, w których po kilku założeniach pojawiła się wada ale to już niestety było po upływie 6m.
Mediacja Inspekcji Handlowej również nie pomogła. Sklep również nie wyraża zgody na oddanie sprawy do sądu polubownego.

Wygląda na to że sklep SOUL po upływie 6 miesięcy nie uznaje reklamacji.

Powrót