Sklep z naklejkami, a prawa autorskie. Typowy - nietypowy problem.

• Autor wątku Autor wątku Sebest
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sebest

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
17
Witam,

Zdaje sobie sprawę, że były poruszane podobne wątki z osobna, ale żaden z nich nie odpowiedział na nurtujące mnie pytanie w całości. Chciałbym uzyskać poradę prawną w kwestii prawa autorskiego do wykorzystania wizerunku osób publicznych takich jak np. piłkarze, piosenkarze, aktorzy. Planuję sprzedaż internetową naklejek ściennych w całości zaprojektowanych i stworzonych przeze mnie, na których miałyby widnieć wyżej wymienione postacie.

Zdążyłem zorientować się, że jeśli posiadamy zdjęcie w/w osób podczas wykonywania czynności związanych z ich zawodem, to nie potrzebujemy zgody do praw autorskich, jednak pytanie czy nie wyklucza jednocześnie tego zapisu np. prawa autorskie producenta?

Inny przykład - zdjęcie piłkarza (czyli wykonującego swój zawód), będący na boisku? Czy mogę wykorzystać jego wizerunek w sprzedaży?

Wyczytałem również że sam piłkarz może występować jako zastrzeżony znak towarowy bedący marką samą w sobie, w takim razie w którym miejscu mogę szukać informacji o takowym zastrzeżeniu, bądź nie?

Kolejną moją wątpliwością są sprawy dotyczące fan artów, czy taką grafikę można tak potraktować i czy jest to jakieś ułatwienie w związku z wykorzystywaniem wizerunku? Poniżej podaję linka, który pokazuje mniej więcej jak mają wyglądać projekty:

***mod***

Czy np. taka forma "zniekształcenia" może wpływać korzystnie, by zniwelować rozpoznawalność skąd pochodzi projekt? Np. że nie jest wykorzystany kadr z jakiegoś filmu, a jedynie odrębną, niezależną grafiką?

No i na koniec kolejne pytanie, a mianowicie zakładając, że uzyskam na wszystkie powyższe zapytania negatywną odpowiedź chciałbym zapytać jakim cudem ludzie Z POWODZENIEM takie rzeczy sprzedają? Mówię tutaj o małych firmach, jak i o bardzo dużych sklepach, gdzie raczej wątpliwe jest dla mnie, by ktoś robił coś na lewo oraz jakie jest realne ryzyko, żeby do takiego czegoś ktoś się doczepił? Czy w przypadku np. realizacji naklejek Johnego Deepa, on sam musiałby się do mnie zgłosić czy może zrobić to praktycznie każda kancelaria prawna? Jak wygląda ewentualna kara, czy na początku jest prośba o usunięcie, a dopiero następnie ewentualna kara czy można się spodziewać od razu surowej kary?

Trochę długo, mam nadzieję, że ktoś tutaj dotrwa :) Będę bardzo wdzięczny za odpowiedź.

Pozdrawiam,
SK

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Sebest napisał:
... Zdążyłem zorientować się, że jeśli posiadamy zdjęcie w/w osób podczas wykonywania czynności związanych z ich zawodem, to nie potrzebujemy zgody do praw autorskich, ...
:?:

Przyjmuje się, że zarówno wykonanie jak i wykorzystywanie wizerunku musi mieć związek z wykonywaną funkcją publiczną, każde komercyjne korzystanie wymaga zgody.

Sebest napisał:
... Czy np. taka forma "zniekształcenia" może wpływać korzystnie, by zniwelować rozpoznawalność skąd pochodzi projekt? Np. że nie jest wykorzystany kadr z jakiegoś filmu, a jedynie odrębną, niezależną grafiką? ...
To opracowanie cudzego utworu, a na korzystanie z niego i rozporządzanie nim wymagana jest zgoda autora utwory pierwotnego.

W polskim prawie roszczenia z tytułu naruszania wizerunku określa Art. 79. ust.1. Prawa autorskiego, a z tytułu naruszenia dóbr osobistych Art. 24. Kodeksu cywilnego.

Ostatnia edycja:
Jak w takim razie wygląda samo egzekwowanie takiego wykroczenia? W co drugim sklepie widzę wszelkiego rodzaju gadżety, kubki, plakaty, karty do gry, tapety na ścianę, obudowy na telefony itd itd itd z wizerunkiem znanych osób, czy wszystkie te osoby łamią prawo?

I tak jak pytałem wcześniej, chyba sprawa egzekwowania takich rzeczy nie jest zbyt duża biorąc pod uwagę liczebność tego rodzaju artykułów?

Pozdrawiam

Jedni chcą korzystać ze swoich praw inni korzystają z darmowej reklamy. Decyzje należą do uprawnionych. W brew pozorom takie sprawy sądowe obywają się lecz rzadko są udostępniane wyroki.

Sebest napisał:
Jak w takim razie wygląda samo egzekwowanie takiego wykroczenia? W co drugim sklepie widzę wszelkiego rodzaju gadżety, kubki, plakaty, karty do gry, tapety na ścianę, obudowy na telefony itd itd itd z wizerunkiem znanych osób, czy wszystkie te osoby łamią prawo?
Niektórzy tak, inni kupują licencje do wykorzystania takich zdjęć. Można je kupić na stronach ze zdjęciami stokowymi, w pakietach często jest taniej.

Co do częstotliwości procesów - faktycznie sporo znanych osob to olewa bo egzekwowanie swoich praw mogłoby zaszkodzić ich wizerunkowi (jak np. reakcja po sprawie Johna Lemona i Yoko Ono). Warto jednka pamiętać, że odszkodowania w takich sprawach są dużo wyższe niż koszt zakupu prawa autorskich, więc jedna sprawa często wystarczy do doprowadzenia takiej firmy do bankructwa.

Ostatnia edycja:
Fjell napisał:
... koszt zakupu prawa autorskich, ...
Nie ma takiej potrzeby, wystarczy licencja. To na korzystanie ze zdjęcia, a na korzystanie z wizerunku nie kupuje się praw autorskich lecz otrzymuje zgodę zainteresowanego.

Powrót