Skok

• Autor wątku Autor wątku zbynio1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zbynio1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam,
Jestem nowa na forum. Więc wybaczcie jeśli źle skierowałam pytanie.
Miałam dług w Skoku. Odbyła się sprawa w sądzie i SKOK ją przegrał. Po jakimś czasie dostałam pismo od Kancelarii Corpus Juris, że SKOK sprzedał im mój dług. Jak to jest możliwe, że Sąd wydaje wyrok, a wierzyciel sprzedaje dalej dług i co z tym zrobić.
Zbynio1

A dokładniej o co była sprawa w sądzie i na czym polegała "przegrana"; sprawa o zapłatę (wydanie nakazu zapłaty) i sąd oddalił powództwo ?

Sprawa dotyczyła zapłaty i sąd oddalił powództwo. Skok musiał pokryć wszystkie koszty sprawy.

Oddalił powództwo z jakiego powodu? Jeżeli przedawnienie, to dług nadal istnieje... Przeszedł tylko w tak zwane zobowiązane naturalne (niezupełne), czyli takie którego nie można dochodzić na drodze przymusowej z wykorzystaniem aparatu państwa. Co zrobić? Nic moim zdaniem. Kupił to kupił. Jego sprawa...

digiton napisał:
Oddalił powództwo z jakiego powodu? Jeżeli przedawnienie, to dług nadal istnieje... Przeszedł tylko w tak zwane zobowiązane naturalne (niezupełne),
Nie opowiadaj głupot...

zbynio1 napisał:
Jak to jest możliwe, że Sąd wydaje wyrok, a wierzyciel sprzedaje dalej dług i co z tym zrobić.
Zbynio1
To już problem Corpus Iuris, że dali się nabrać. Będzie pozew, to wniesiesz o odrzucenie pozwu z uwagi na powagę rzeczy osądzonej. O ile rzecz jasna chodzi o to roszczenie z tej umowy, z której powództwo zostało już oddalone

Ostatnia edycja:
Dzięki za informacje. Napisałam o tym, bo jak otworzyłam kopertę i przeczytałam o co chodzi, to mało zawału nie dostałam.

Powrót