Skomplikowana sprawa dot. zwrotu przesyłki

• Autor wątku Autor wątku Piskal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piskal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam.
Nie wiem, czy trafiłem we właściwy dział forum, jeśli nie proszę adminów o przeniesienie wątku we właściwe miejsce.

Rzecz dotyczy firmy pośredniczącej w przewozie paczki, konkretnie wysyłajtaniej.pl. Zapłaciłem za przesyłkę ponad 160 zł. Kurierem była firma UPS, która zniszczyła mi paczkę. Odesłano mi ją, ale wysyłajtaniej.pl zażądała ponownej opłaty, również ponad 160 zł. Reklamowałem, ale reklamacja została odrzucona, ale się z tym nie zgadzam i będę walczył dalej. Pierwsze pytanie- ile mam na to czasu? Zaproponowałem już poza wysyłajtaniej.pl, (bo nie przekazywali moich maili UPS) bezpośrednio UPS ugodę, ale oni przyjęli to jako kolejną reklamację i mają 30 dni na odpowiedź.
Tymczasem firma wysyłajtaniej.pl przysyła ponaglenia zapłacenia drugiej faktury (za zwrot). I tu zaczyna się cała afera. Po pierwsze żądają ode mnie łącznie ponad 320 zł. za to, że zniszczyli przesyłkę, którą klient w końcu odebrał sam (jechał ponad 600 km.w jedną stronę) a ja musiałem oddać klientowi zaliczkę na poczet transportu. Czyli nie wypełnili warunków umowy. Czy mogę również zażądać zwrotu pieniędzy za wysłanie paczki,? Po drugie czary mary z fakturami. Otrzymałem fakturę za zwrot, zażądałem więc faktury za wysłanie paczki. Otrzymałem tę fakturę, ale wystawioną tego samego dnia, na moje wyraźne żądanie z numerem późniejszym, niż faktura za zwrot. Poza tym data zapłaty na niej była wcześniejsza niż data samej faktury. Wyraźne szachrajstwo. Czy tak może być? Jak to zrobić żebym nie zapłacił im za zwrot przesyłki i czy mogę żądać pieniędzy za wysłanie. I czy nie jest to próba wyłudzenia?
I jeszcze jedno. UPS w swoim regulaminie ma napisane, że mają 30 dni na odpowiedź na odwołanie się od reklamacji, a Rozporządzenie Ministra Transportu i Budownictwa z dnia 24 lutego 2006 r. w sprawie ustalania stanu przesyłek oraz postępowania reklamacyjnego (Dz. U. z 2006 r. Nr 38, poz. 266.) wyraźnie mówi, że „W przypadku złożenia odwołania przez podróżnego od nieuwzględnionej w całości lub części reklamacji przewoźnik, w terminie 14 dni od daty otrzymania odwołania, może zmienić rozstrzygnięcie, gdy dokonano błędnej oceny stanu faktycznego albo gdy zostały ujawnione nowe, istotne dla sprawy okoliczności, które nie były wcześniej znane” (par. 11).
Termin ten został przekroczony.

Ostatnia edycja:
Co mowi na ten temat regulamin firmy z uslug ktorej korzystales?

Z kim zawierałes umowe na przewoz...? Z kurierem czy posrednikiem?

No wlasnie...

Z pośrednikiem. Ich regulanin dot. przesyłek krajowych odsyła do regulaminu poszczególnych przewoźników.
Ich regulamin natomiast posiada taki zapis:
2. Zleceniobiorca ponosi odpowiedzialność za szkodę wynikłą z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania jeśli nastąpiły wskutek okoliczności za które odpowiedzialność ponosi Zleceniobiorca

Ostatnia edycja:
Powrót