R
remi2012
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 16
Pracowałam u tego samego pracodawcy w ramach umowy o pracę oraz na umowy zlecenia. Zakończyłam wykonywać umowę o pracę z dniem 05.04.2012. Umowa zlecenie trwała od 10.05.2010 roku nieprzerwanie do 31.03.2012, od umowy o pracę oraz od umowy zlecenia odprowadzane były składki chorobowe. Od 08.03.2012 roku przebywałam na zasiłku chorobowym a następnie na świadczeniu rehabilitacyjnym. ZUS wypłacił mi zasiłek chorobowy i rehabilitacyjny tylko z tytułu umowy o pracę pomimo, że składki odprowadzane były z tytułu obu umów uzasadniając to w piśmie cyt.: „Do podstawy wymiaru świadczeń nie przyjęto wynagrodzenia wynikającego z umowy zlecenia ponieważ składniki wynagrodzenia przysługujące do określonego terminu uwzględnia się w podstawie wymiaru zasiłku przysługującego tylko do tego terminu, jeżeli zasiłek przysługuje za okres po upływie tego terminu. Umowa zlecenie została zakończona wraz z rozwiązaniem umowy o pracę.”
Czy ktoś potrafi przetłumaczyć to na polski? Przecież w ustawie o ubezpieczeniach społ. jest napisane, że zasiłek chorobowy po rozwiązaniu umowy zlecenia przysługuje zleceniobiorcy jeśli stał się niezdolny do pracy w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego i niezdolność ta trwa nieprzerwanie po ustaniu tytułu ubezpieczenia. Albo ja tu czegoś nie rozumiem albo ZUS coś kręci? I co ze składkami chorobowymi z tytułu umowy zlecenia?
Jeśli ktoś jest w stanie rozwikłać tę zagadkę, będę bardzo wdzięczna.
Czy ktoś potrafi przetłumaczyć to na polski? Przecież w ustawie o ubezpieczeniach społ. jest napisane, że zasiłek chorobowy po rozwiązaniu umowy zlecenia przysługuje zleceniobiorcy jeśli stał się niezdolny do pracy w czasie trwania ubezpieczenia chorobowego i niezdolność ta trwa nieprzerwanie po ustaniu tytułu ubezpieczenia. Albo ja tu czegoś nie rozumiem albo ZUS coś kręci? I co ze składkami chorobowymi z tytułu umowy zlecenia?
Jeśli ktoś jest w stanie rozwikłać tę zagadkę, będę bardzo wdzięczna.