Skomplikowana sprzedaż serwisu

• Autor wątku Autor wątku pierzgal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pierzgal

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam!

Jestem założycielem i właścicielem dość znanego specjalistycznego serwisu internetowego. Założyłem go i zwerbowałem redakcję, która pisała tam artykuły, sam również pisałem. Serwis działa ale nie licząc reklam google nie osiągam z niego zysku, właściwie cały czas dokładam ponieważ płacę za utrzymanie serwera i domeny. Od jakiegoś czasu nie mam czasu na zajmowanie się nim i strona powoli zamiera.

Chciałbym zrealizować zyski i sprzedać serwis wraz z domeną i myślę, że jestem w stanie uzyskać za niego kilka tysięcy zł, jednak znajdują się na nim nie tylko moje teksty. W związku z tym kilka pytań.

Czy mogę sprzedać stronę bez uzyskiwania zgody redaktorów którzy zamieszczali na nim swoje teksty jeżeli w umowie sprzedaży/kupna zawrę informację, że teksty nie mogą być publikowane poza ww. stroną?

Pytanie numer dwa. Czy sprzedając stronę muszę odprowadzić jakiś podatek?

Jak wygląda sprawa przeniesienia własności serwera i domeny na inną osobę? Wiążą się z tym jakieś opłaty?

1. To zależy czy w regulaminie zawarłeś odpowiedni wpis. Np. artykuły stają się własnością serwisu. Jeśli nie, a masz wpis typu: właściciel zastrzega sobie prawo do zmiany regulaminu w dowolnym momencie, to możesz taki wpis dodać.
2. Jak znam życie to trzeba.

Zakładałem stronę jako małolat i w sumie potem o tym nie pomyślałem, więc strona nie ma regulaminu. Co teraz?

Witam,

wygląda to tak, że Pan zamieszczając materiały autorstwa innego niż pańskie, robił to na podstawie ustnych porozumień z autorami. Można więc to traktować jako udzielanie Panu przez tych autorów niewyłącznych licencji na korzystanie z ich utworów poprzez publikację ich na pańskiej stronie. Jednakże na pewno nie było przy tym mowy o ewentualnych możliwościach sub-licencjonowania tych utworów przez Pana dla innych użytkowników (czyli przekazywaniu przez Pana innym osobom praw do rozpowszechniania tych materiałów) bądź czerpania Przez Pana korzyści ze sprzedaży tych materiałów.

Moim zdaniem może Pan sprzedać domenę oraz te elementy strony, których autorem jest Pan (trzeba by to dokładnie wyliczyć). Zaś nabywca po kupieniu strony powinien uregulować sprawę pozostawania innych materiałów na stronie we własnym zakresie - czyli uzyskać ponowne zgody (licencje).

Powrót