Skomplikowana sytuacja, pytanie ws. prawa autorskiego

• Autor wątku Autor wątku geniush
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

geniush

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam !

Na wstępie krótko opiszę moją sytuację. Pracuję w szkole, w której m.in. zajmuję się opieką nad stroną internetową. Niedawno padliśmy ofiarą tzw. copyright trollingu. Wiem, że temat ten był wielokrotnie wałkowany, ale mam bardzo konkretne i nietypowe pytanie, które będzie niżej.

Zgłosiła się do nas firma, która posiada prawa majątkowe do jednej z grafik użytej na naszej stronie. W dużym skrócie żądają wykupienia licencji na grafikę (ok. 300 zł), a w przeciwnym razie grożą sprawą sądowa. Udało mi się potwierdzić bezpośrednio u autora( z Filipin), że firma rzeczywiście posiada takie prawa.
Wspomniana grafika rzeczywiście została przez nas wykorzystana do zilustrowania jednego z wpisów na szkolnym blogu.

Teraz będzie PYTANIE. Znalazłem możliwość tańszego zakupu licencji do wspomnianej grafiki. Na jednej ze stockowych, zagranicznych stron grafikę można nabyć już za 2.50$. PYTANIE: Czy zakup licencji na zagranicznej stronie zamykałby problem ? Nikt się nie przyczepi, że np. najpierw doszło do naruszenia, a dopiero potem do zakupu ?

geniush napisał:
... Czy zakup licencji na zagranicznej stronie zamykałby problem ? ...
Nie, bo do naruszenia praw autorskich majątkowych już doszło. Zakup może być jedynie jedną z możliwości realizacji obowiązku zaniechania naruszania.

Ok, tak podejrzewałem. Natomiast nasuwa się kolejne pytanie. Jak to jest możliwe, że polska firma twierdzi, że jest JEDYNYM posiadaczem praw do obrazka. Tymczasem ten sam obrazek jest dostępny do zakupu (wraz z licencją) na wielu stronach (zagranicznych) oferujących tzw. stockowe grafiki, fotografie etc.

Nie ma w tym póki co żadnej sprzeczności.

Powrót