Skończone 25 lat- czy warto sie starać

• Autor wątku Autor wątku Pantwardowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pantwardowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Mam skończone 25 lat, oraz zaległe alimenty od ojca ( ponad 130 tys)
Nigdy ich nie płacił, moja mama poddała sie i przestała sie w ogóle starać o wyegzekwowanie długu.
czy warto sie starać o odzyskanie zaległych pieniędzy ?/ czy ta kwota nadal mi przysługuje ?
Mam list z sadu z kwota na jaka moj ojciec jest zadłużony nic wiecej
Ojciec pracuje dorywczo za granica, żadnej umowy o prace, brak stałego zameldowania, przez całe zycie nie zapłacił nam ani grosza.
nigdy nie został za to ukarany, wydawać by sie mogło ze takie sprawy zostają kolokwialnie mówiąc " zlewane " przez doradców / komorników.

Dziekuje za podpowiedz od użytkowników
Pozdrawiam serdecznie

W sprawie była/jest prowadzona egzekucja przez komornika?
nigdy nie został za to ukarany
Ty lub matka powiadomiła prokuratora o trwałym uchylaniu się od obowiązku alimentacyjnego?
takie sprawy zostają kolokwialnie mówiąc " zlewane " przez doradców / komorników.
Jeśli dłużnik nie ma majątku, to 10 komorników temu za zaradzi.

Dzien dobry
Tak w sprawie była i jest prowadzona egzekucja przez komornika.
Matka powiadomiła prokuratora o trwałym uchylaniu sie od obowiązku alimentacyjnego.
Cały majątek został przepisany na matkę/ nowa zone ojca.
Na papierze ten człowiek nie ma nic.
Rozumiem ze w tak prosty sposób mozna uniknąć prawa ?
Pewnie na List od prokuratora zareagowałby wyjazdem za granice.
Czy takie jednostki sa bezkarne ?

Dzięki za odpowiedz, pozdrawiam

No cóż, w takim wypadku należy mieć rękę na pulsie i cierpliwie czekać aż ten padół łez opuści szanowana babcia (matka ojca oczywiście). Następnie zabrać się za postępowanie spadkowe po niej i dopilnować, żeby tatuś otrzymał co mu się po rodzicielce należy (spadek lub zachowek). Po czym rączo poprowadzić egzekucję z tego majątku.
W między czasie zaś składać, co jakiś czas, doniesienia do Prokuratury. Teraz trochę zmieniło się nastawienie tej instytucji do alimenciarzy, więc jest szansa, że tym razem trochę uprzykrzą tatusiowi życie.
A tak na marginesie, to dlaczego Pan/Pana matka nie reagowaliście na to:
Pantwardowski napisał:
Cały majątek został przepisany na matkę/ nowa zone ojca.
? Przecież to aż się prosi o skargę Puliańską i/lub doniesienie do Prokuratury z art. 300 kk.

Jedyna rzecz, jakiej nie należy w tej sytuacji robić, to siedzieć z założonymi rękami i opowiadać tylko, że coś jest "zlewane przez doradców / komorników" lub prokuratora. Wszystkie bowiem aktywności, które wymieniłam powyżej, są do przeprowadzenie TYLKO przez wierzyciela.

Cześć Lokata, dziekuje za konstruktywna odpowiedz.
Moja mama oraz ja bez przerwy staramy sie o to co nasze.
po kilkunastu latach walki wydaliśmy wiecej pieniędzy na paliwo aby dotrzec do instytucji w prawnych w mieście niz wynosi sam dług.
racja najgorsze co mozna zrobić to siedzieć z założonymi rekami- dlatego wszędzie gdzie sie da pytam, szukam i staram sie dowiedzieć jak najwiecej.
Rzeczywistość w moim mieście wyglada jednak tak jak wcześniej to opisałem.
Komornicy, radcy - rozkładają ręce.
biologiczny ojciec, zamiast byc traktowany jak przestępca i postawiony przed wymiar sprawiedliwości żyje gdzieś tam swoim życiem i jak widać stanął ponad prawem.

Dzięki i pozdrawiam

Zarzut w stronę komornika zbyt pochopny, wierzyciel może wnioskować o uporczywe uchylenie, skargę pauliańską, 300kk itp - nie komornik czy inni doradcy, bo wierzyciel jest do tego uprawniony - nikt inny

Jeśli nigdy nie płacił a wierzyciel raz czy dwa składał wniosek o uporczywe uchylanie to trochę małe na ćwierć wieku, gorzej jak biernie podchodzono do postanowień prokuratury - bo nie powinno się.

Lokata napisała już co należy robić.

Ja doradzam kontakt regularny z komornikiem(co 6 miesiecy) i podtrzymywanie dalszej egzekucji zaleglosci az do pelnej splaty.Reagowanie na zmiane(przepisywanie majatku) ,niewiele pomaga,a ponosi za soba zwiazane z tym koszta(przejazdy itp.,koszta adwokata),zas wyroki sa smieszne(przerabialam to).Nowe prawo ,takze niewiele w tym temacie zmienilo.

Powrót