skopiowane logo

• Autor wątku Autor wątku zachowania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zachowania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Sprawa wygląda tak: zrobiłem logotyp, był wystawiony w aukcji jako przykład moich prac. Jednemu klientowi spodobało się właśnie to już wykonane logo. Pisał do mnie, że może je kupić, tylko chce aby zmienić nazwę. Podał mi w mailu nazwę swojej działalności, opisał dokładnie, które logo chciałby.

Cena jednak widocznie mu nie odpowiadała. Zamilkł.

Po jakimś czasie wpisuję adres jego www a tam mój znak z jego nazwą. Na aukcjach również to samo.

Czy w tym przypadku mogę go ścigać za naruszenie praw?
Skłonny jestem za opłatą zamknąć sprawę. Jakaś rada jak gościa przycisnąć?

Witam,

czy Pan zmodyfikował osobiście swoje logo nazwą tamtej firmy i podesłał je tej firmie, czy tamta osoba zmodyfikował je we własnym zakresie?

Tamta osoba skopiowała to logo samodzielnie z aukcji. Samodzielnie usunęła moją nazwę pod znakiem graficznym i dodała swoją. Żadnego pliku ode mnie nie otrzymała.

Witam,

w takim razie wygląda na to, że naruszono integralność Pana utworu (grafiki) oraz dokonano rozpowszechnienia jej opracowania bez pańskiego pozwolenia - czyli naruszono Pana osobiste prawa autorskie (Art.16 upaipp) oraz prawo do zezwalania na wykonywanie prawa zależnego (Art.2).

Odpowiedzialność cywilna określa Art.78 upaipp zaś odpowiedzialność karną Art.115 i 116. upaipp

Proszę poczytać ustawę i dopasować artykuły do swojej sytuacji. Powinno poskutkować.

Serdecznie dziękuję za pomoc.

Powrót