Skopiowanie popularnego zlepka słów Na nazwę forum

• Autor wątku Autor wątku Magusica
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Magusica

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam. Czy użycie zlepka słów, które są znane w w okreslonym środowisku internetowym, np. CHPD (..ujowa pani domu) i stworzenie grupy z użyciem tego skrótu to kradzież? Nie znalazłam aby to była zastrzeżona nazwa handlowa. Na moje wydaje mi się, że nie-poniewaz w sprzedaży są np
Fartuchy z takim zlepkiem(rozwinięciem). Dziękuję, pozdrawiam!

Zastanawia mnie jakimi meandrami myślowymi idą osoby które twierdzą, że skoro można kupić rzecz z logo/sloganem/skrótem itp. to nie jest to zastrzeżone. Właśnie fakt komercyjnej sprzedaży uprawdopodabnia zastrzeżenia ww. jako znaku towarowego.

Halo, proszę Cię o kulturę. Zadałam pytanie. Nie widzę znaku towarowego, nie pytam o fartuchy, a o nazwę forum skrótem:) BTW stwierdzenie ze ową panią domu jest podstawą by nie móc sprzedać butów z tym napisem?

A czy w którymś momencie uwłaczyłem kulturze? Raczej nie.
Skoro znak jest wykorzystywany komercyjnie to jest bardzo prawdopodobne iż jest zastrzeżony. Czyli nie można sobie swobodnie z niego korzystać.

Sernik65 napisał:
Zastanawia mnie jakimi meandrami myślowymi idą osoby które twierdzą, że skoro można kupić rzecz z logo/sloganem/skrótem itp. to nie jest to zastrzeżone. Właśnie fakt komercyjnej sprzedaży uprawdopodabnia zastrzeżenia ww. jako znaku towarowego.

Jak zacznę produkować koszulkę z wszystkimi znanymi w języku polskim akronimami to zyskam do nich prawo?
To może pójdźmy dalej. Wszystkie słowa?

has.14/10/1066 napisał:
Jak zacznę produkować koszulkę z wszystkimi znanymi w języku polskim akronimami to zyskam do nich prawo?
To może pójdźmy dalej. Wszystkie słowa?

Prawo do zastrzeżenia znaku towarowego nie uzyskuje się z faktu produkcji rzeczy ze znakiem towarowym, a z faktu jego zastrzeżenia :rolleyes:

Słowa będące w powszechnym użyciu mogą być przedmiotem zastrzeżenia?

has.14/10/1066 napisał:

Znak towarowy składający się z takich słów może być zastrzeżony.

Mam wrażenie, że pewne osoby zrobiły sobie monopol na słowo: "..ujowe" jak nazwę ..ujowe nocą,( stronę) to rozumiem, że w przestrzeni @ jest to zabronione nawet hedno slowo ze zlepka, bo nawiazuje do zastrzezonej nazwy?

Magusica napisał:
Mam wrażenie, że pewne osoby zrobiły sobie monopol na słowo: "..ujowe" jak nazwę ..ujowe nocą,( stronę) to rozumiem, że w przestrzeni @ jest to zabronione nawet hedno slowo ze zlepka, bo nawiazuje do zastrzezonej nazwy?

Najpierw należałoby ustalić czy taka nazwa w ogóle jest zastrzeżona i w jakim zakresie.

Sernik65 napisał:
Prawo do zastrzeżenia znaku towarowego nie uzyskuje się z faktu produkcji rzeczy ze znakiem towarowym, a z faktu jego zastrzeżenia :rolleyes:
Jeśli już usiłujesz wypowiadać się w takim temacie to pisz precyzyjnie a nie jak w pralni. Znaku towarowego ni zastrzega się, a uzyskuje prawo ochronne. Uzupełnij wiedzę.

has.14/10/1066 napisał:
Słowny znak towarowy składający się ze słów powszechnego użytku jak najbardziej może uzyskać prawo ochronne, przykłady juz kiedyś były tutaj opisywane.

PS.
Z uwagi na treść przedmiotu sporu temat zostaje zamknięty.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót