Skopiowany regulamin forum

• Autor wątku Autor wątku MichalWe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MichalWe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.

Jestem administratorem pewnego forum z grami.
Niedługo właściciel owego forum jak i serwisu ma zamiar założyć firmę - będzie ona dostarczała serwery do wszelkich gier.
Na forum znajduje się mój autorski regulamin, który pisałem przez dłuższą chwilę - nie skopiowałem ani jednej rzeczy z internetu (wszystko z głowy).

I tu mam pytanie.
- Czy aby posiadać do niego 100% praw muszę go zastrzec? I czy w ogóle regulamin forum można zastrzec w jakiś sposób?

Jednak nie o to tu chodzi, jakiś dzieciak po otrzymaniu blokady za obrażanie innych użytkowników serwisu skopiował połowę regulaminu (co do słowa) oraz kilka innych wzorów. Czy mogę w jakiś sposób go pociągnąć do odpowiedzialności? Czy w jakiś sposób mogę go poprostu zastraszyć jakimś pismem, aby zmienił swoje postępowanie i pousuwał moje autorskie regulaminy, wzory? :)

Utwór, w tym regulamin, podlega ochronie praw autorskich bez spełniania dodatkowych formalności.

Używanie cudzego utworu jest naruszeniem praw autorskich i może podlegaś ściganiu na droge karnej (115-116 ust. O prawach autorskich) oraz roszczeń na drodze cywilnej ( jak dbr pamiętam - 77-78 tej samej ustawy).

Wiadomo, użycie podobnego wyrażenia to jeszcze nie użycie całego utworu - dlatego dużo zależy od całokształtu sprawy.

wolfmat napisał:
... ( jak dbr pamiętam - 77-78 tej samej ustawy). ...
Źle pamiętasz. Lepiej nie pisz z pamięci, sprawdź treść prawa o którym piszesz. W wątkach przyklejonych jest cała aktualna ustawa.

Odpowiedzialność cywilna jest zawarta w Art. 78 - prawa osobiste i Art. 79. i następne - prawa majątkowe.

Samo skopiowanie nie od razu musi oznaczać naruszenia praw, wszystko zależy od kontekstu i oznaczenia skopiowanego fragmentu.

MichalWe napisał:
... Czy w jakiś sposób mogę go poprostu zastraszyć jakimś pismem, ...
Możesz wysłać listem zpo wezwanie do zaprzestania naruszania Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych, informując o swoich roszczeniach (znajdziesz je w treści Art. 78. i 79.). Poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 115., Art. 116.) - http://forumprawne.org/prawo-autors...-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html

Ostatnia edycja:
Skopiowany regulamin:

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nasza opinia porównawcza nie ma żadnego znaczenia. Jeśli uważasz, że Twoje prawa autorskie zostały naruszone postępuj zgodnie z rada powyżej.

PS.
Nawet jeśli cudzy utwór jest opracowaniem Twojego, nie uprawnia to Ciebie do jego rozpowszechniania.

Nigdy nie pisałem takich typu listów, czy otrzymałbym przykład takiego listu?

"Z uwagi na .... wzywam do zaprzestania naruszania moich praw autorskich ... itd, itp." O roszczeniach i odpowiedzialności karnej pisałem wyżej. Również w sieci można odleźć wzory wezwań.

Powrót