skradzione cv i podanie

• Autor wątku Autor wątku madziorka-87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

madziorka-87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, jestem tu ponieważ dziś odkryłam, że moja kierowniczka sama od siebie dała swojemu siostrzeńcowi moje cv i podanie ( dodam że pracuje w miejscu , gdzie on chce je złożyć), podanie jest słowo w słowo jak moje, w cv zmienił tylko nazwy szkół, wychodzi nawet na to że ma takie same zainteresowania i umiejętności jak ja. Czy to jest normalne? Nic nie można z tym zrobić? mi np osobiście cholernie to przeszkadza!

Witaj, pytanie podstawowe, to czy cv i podanie mają charakter utworów w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku. Trzeba pamiętać przede wszystkim, ze ochronie podlega forma (czyli układ strony, akapitów, styl, zastosowane charakterystyczne słownictwo, etc.) a nie same informacje jako takie. A więc, jeśli to były całkowicie twoje, oryginalne w formie i wyglądzie dokumenty, to wtedy posiadałyby ochronę prawno - autorską, z tym, że trzeba to niestety określić samemu. Na wykorzystanie takich utworów, a również na wykorzystanie modyfikacji takich utworów (czyli zmian dokonanych przez kandydata, który wpisał tam swoje dane) potrzebne jest w ogólności zezwolenie autora.
Kierowniczka powinna więc taką zgodę mieć.

Inną kwestią jest ochrona danych osobowych. Jeśli twoje dokumenty zostały wyniesione poza firmę, to oznaczałoby w ogólności naruszenie ustawy o ochronie danych osobowych przez przedsiębiorstwo z uwagi na nienależytą ochronę takich danych.

hmm pozwolę sobie jeszcze odpisać, mianowicie : jedyną rzeczą jaką zamienił jest chyba rozmiar czcionki no i jak mówiłam podstawił tylko swoje dane. A tego że moje papiery zostały wydane poza firmę to raczej chyba już nie udowodnię :(

Powrót