Skradzione dyski USB, a odszkodowanie za wartość intelektualną.

• Autor wątku Autor wątku Chrono
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chrono

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witajcie
Zostały mi skradzione z mieszkania dwa dyski zewnętrzne każdy o pojemności 1TB. Winny się znalazł oraz przyznał do kradzieży! Zdążył już upłynnić skradzione przedmioty. Dyski nie odnalazły się i raczej ciężko będzie odzyskać moje rzeczy. Nadmienię, że miałem tam jeszcze trochę filmów do własnych użytków. :)
Niebawem ma się odbyć sprawa karna w sądzie gdzie w 100% będzie uznany za winnego.
Wartość skradzionych dysków jako nośnik fizyczny jest niska, jednakże jako grafik\projektant z 9 letnim stażem posiadałem tam tworzone przeróżne projekty modeli, wizualizacji(głównie do własnych celów rozwojowych i portfolio) Kilka projektów było na zamówienie.

Czy jest szansa na odszkodowanie ? Jak ocenić wartość pracy? Co będzie mi potrzebne i jak to zgłaszać?

PS. Teraz mam nauczkę, że uznałem dysk jako jedyny backup. Zmieniłem komputer i to był jedyny nośnik moich tworów. :x

Z góry będę wdzięczny jeśli choć na część pytań znajdę odpowiedź. ;)
Z poważaniem
Chrono

Ostatnia edycja:
Chrono napisał:
... głównie do własnych celów rozwojowych i portfolio ...
To będzie bardzo ciężko uprawdopodobnić, z utworami na zlecenia o wiele łatwiej w oparciu o wycenę zlecenia. Jednak jak do tego podejdzie Sąd nikt tutaj Ci nie odpowie.

LeszsekS napisał:
To będzie bardzo ciężko uprawdopodobnić, z utworami na zlecenia o wiele łatwiej w oparciu o wycenę zlecenia. Jednak jak do tego podejdzie Sąd nikt tutaj Ci nie odpowie.

Jedynie co jestem udowodnić, to niektóre prace końcowe w formie zrzutów, gdzie większość jest umieszczona w znanym nam portalu społecznościowym. Nie powinno być w sieci innych ich kopii. Chyba, że ktoś sobie przywłaszczył, co aktualnie sprawdzam.

Powrót