Skradzione zdjęcie...

• Autor wątku Autor wątku Dolny
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czyli bez Twojej zgody rozpowszechnił Twój wizerunek.
Napisz do tej osoby i zażądaj usunięcia (ale zrób to jak najbardziej spokojnym i "formalnym" tonem).
Jeśli jesteś też autorem tego zdjęcia (autoportret) to zostały naruszone Twoje prawa autorskie osobiste (i majątkowe pewnie też).
Przepis prawny:

Art. 81.
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Art. 78.
1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.

dostałem taką odpowiedź od Naszej klasy

Witam,
Dziękujemy za zgłoszenie, proszę napisać wiadomość zaadresowaną do Użytkownika, który w Pana ocenie
bezprawnie zamieszcza wskazane zdjęcia i przesłanie jej nam. Wiadomość zredagowana przez Pana zostanie niezwłocznie przekazana temu Użytkownikowi, jeżeli nie otrzymamy od niego odpowiedzi (ustosunkowania się do zarzutów) zdjęcia zostaną usunięte w wyznaczonym przez nas terminie 7 dni. Alternatywną drogą byłoby zgłoszenie zaistniałego incydentu uprawnionym do tego organom. W przypadku otrzymania urzędowego zawiadomienia o
bezprawności danych możliwe będzie zastosowanie art. 14 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczna. Nie posiadamy bowiem kompetencji do oceny bezprawności tych zdjęć. Chciałbym także nadmienić, iż Użytkownik rejestrujący profil i zamieszczający zdjęcia w naszym portalu poświadcza, że zamieszczane przez niego treści nie naruszają praw osób trzecich, w tym ich wizerunku.

więc pozostaje czekać na odp. tamtego użytkownika, lub reakcję NK po upływie 7 dni.
Do tej pory raczej nie masz co więcej zrobić.

Chyba, że nie chodzi Ci tylko o usunięcie tego zdjęcia, wtedy należałoby sprawę zgłosić do odpowiednich organów.

raczej chodziło mi tylko o usunięcie bo to zdjęcie wyglądało tak...
54431789640.jpg

a tylko tak z ciekawości chciałem się zapytać czy coś mu groziło że takie zdjęcie wkleił sobie...

Prawdopodobnie nic by nie groziło, z uwagi, ze na tym zdjęciu, moim zdaniem, nie ma możliwości jednoznacznej identyfikacji osoby na nim uwiecznionej...

Powrót