Skradziony projekt strony internetowej

• Autor wątku Autor wątku taurus86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

taurus86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

Sytuacja jest następująca: Około dwóch lat temu robiłem projekt graficzny dla pewnej firmy. Projektów było kilka, ale żaden nie zostawał zaakceptowany. Klientka robiła z tym ciągłe problemy, dlatego postanowiłem odpuścić sobie temat. Teraz...2 lata po tym wydarzeniu wchodząc na stronę owej firmy widzę jeden z moich projektów graficznych, kropka w kropkę taki jaki im wtedy wysłałem. Jednym słowem, firma mieszała mieszała, chyba po to żebym sam zrezygnował, a gdy tak się stało to wykorzystała projekt i pewnie zleciła wykonanie innej firmie. W stopce jednak nie ma informacji o twórcach.

Jestem w posiadaniu wszystkich plików tej firmy...tzn tego co mi wysyłała, ich realizacji itd (czyli mam dowód na to, że wysyłali je do mnie). Posiadam również wszelkie pliki tekstowe i graficzne do strony.

Problemy są takie, że niestety nie było żadnej umowy i nie mam już korespodencji (maili). Obecnie mam własną firmę jednak wtedy nie było to robione jeszcze jako firma.

Co powinienem zrobić w tej sytuacji?

Witam,

wygląda, że będzie trudno, głównie przez ten brak korespondencji.

Oczywiście, przy braku jakichkolwiek umów nosicielem wszystkich osobistych i majątkowych praw autorskich jest Pan, ale...

Firma coś Pana nie lubi i może powiedzieć teraz, że np. w ich rozumieniu udzielił im Pan ustnej, niewyłącznej i nieodpłatnej licencji na wykorzystanie Pana dzieł, a dodatkowo zgodził się na nieujawnianie swojego podpisu jako autora. I będzie Pana słowo przeciwko ich słowom. Jednym słowem brak konkretnego materiału dowodowego przed sądem... i kto wie, jaki mógłby być wynik rozprawy. Trochę podobne tematy były w postach Autorki - proszę poszukać...

Na początek należałoby ustalić faktyczne stanowisko firmy w tej sprawie. Można by im wysłać pocztą pismo (obowiązkowo za potwierdzeniem odbioru), w którym przypominając, że nie udzielał Pan (jako autor oraz posiadacz osobistych i majątkowych praw autorskich) żadnej licencji na wykorzystanie swoich dzieł, żąda Pan bezzwłocznego zaprzestania ich wykorzystywania. Jako podstawę może Pan podać Art.78 i 79 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych.

No i w zależności, jak się do tego ustosunkują zastanowić się co dalej. A dalej ma Pan w zanadrzu Art. 115 i 116.

Ale przede wszystkim niech Pan skrupulatnie poczyta upaipp.

Powrót