Skreślenie z listy studentów, co dalej?

• Autor wątku Autor wątku erkaty
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

erkaty

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witajcie. Nie dałem sobie rady na studiach (brak jednego wpisu), nie zdecyduje się na płatne przedłużanie. Chciałbym dowiedzieć się co teraz powinienem zrobić - chodzi mi o ubezpieczenie. Pamiętam, że płaciłem na początku studiów 30zł ubezpieczenia, czy ono mnie obowiązuje pomimo skreślenia? Jeśli nie to co teraz będzie najlepszym rozwiązaniem w kwestii ubezpieczenia - zarejestrowanie się jako bezrobotny?

Musisz zarejestrować się jako bezrobotny.

Te 30 zł nie miały zapewne nic wspólnego z ubezpieczeniem zdrowotnym tylko z jakimś ubezpieczeniem grupowym NW.

Siisii długo taka rejestracja przebiega? co trzeba dokładnie ze sobą wziąć?

Powinieneś przedłożyć : świadectwo szkolne, o ile posiadasz świadectwa pracy albo zaświadczenia o ukończeniu kursu lub szkolenia, dowód osobisty. Wypełniasz kartę rejestracyjną. Trudno mi określić jak długo trwa zarejestrowanie w Urzędzie Pracy - pewnie dotąd aż załatwisz sprawę.:D

Dziękuje za odpowiedzi.Mam jeszcze kilka pytań. Chciałbym jak co roku udać się do rodziny za granicę. W tamtym roku do wyrobienia karty EKUZ wystarczył mi dokument wydany przez pracodawcę mojej mamy. Czy to oznacza, że jestem "Osoba zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny" i mogę tak samo wyrobić taką kartę, nawet po skreśleniu mnie z listy studentów?

Znalazłem coś takiego:
W przypadku osób, które ukończyły szkołę średnią / wyższą lub zostały skreślone z listy uczniów / studentów:

prawo do świadczeń opieki zdrowotnej przysługuje przez 4 miesiące od zakończenia nauki lub skreślenia z listy uczniów / studentów
Ale do końca nie rozumiem tego.

Jak wygląda sprawa zasiłku dla bezrobotnych? Jest szansa otrzymania go w moim przypadku?

Dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
"Osoba zgłoszona do ubezpieczenia zdrowotnego jako członek rodziny"
Mama mogłaby zgłosić Ciebie jeżeli uczyłbyś się dalej i do ukończenia 26 lat. Nie spełniasz tego wymogu więc powinieneś zarejestrować się w urzędzie pracy.
Jak wygląda sprawa zasiłku dla bezrobotnych
Trzeba w okresie 18 miesięcy przepracować 365 dni i wynagrodzenie musi być co najmniej minimalne. :D

Siisii dzięki, w takim razie chyba najlepszą opcją będzie zarejestrowanie się w urzędzie pracy jako bezrobotny i właśnie z takim statusem mogę ubiegać się o kartę EKUZ:
TYTUŁ DO UBEZPIECZENIA ZDROWOTNEGO W NARODOWYM FUNDUSZU ZDROWIA:
6. Osoba zarejestrowana w Urzędzie Pracy jako osoba bezrobotna;
Mam rację?

Powrót