Skreślenie z listy studentów - data obowiązywania

• Autor wątku Autor wątku WTomcz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

WTomcz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.

W dniu 14. kwietnia otrzymałem listem poleconym pismo "Decyzja w sprawie skreślenia z listy studentów" w którym poinformowano mnie o skreśleniu z listy studentów z dniem 6.04.2016r. Decyzja podpisana została przez prodziekana i przysługuje mi odwołanie do rektora w ciągu 14. dni od dnia otrzymania decyzji.

Związku z tym, iż podlegam ubezpieczeniu w zakładzie jednego z rodziców, rozumiem, że rodzic musi poinformować płatnika składek o wyrejestrowaniu mnie z ubezpieczenia jako członka rodziny. A moje prawo do korzystania ze świadczeń zdrowotnych wygaśnie po 4 miesiącach.

I tutaj pytanie: od którego dnia należy liczyć te 4 miesiące?

od dnia uprawomocnienia się decyzji.....29 kwiecień.
Jeśli chcesz 'przedłużyć" ten okres, to napisz odwołanie do rektora od decyzji ;) - troche minie, zanim je rozpatrzą i dotrze do CIebie decyzja - możesz odebrać dopiero po 2gim awizo ;) i bd mieć 30 dni na złożenie skargi do WSA jeszcze :)
do lipca wtedy zleci spokojnie, zanim się uprawomocni decyzja ;)

Ostatnia edycja:
Dzięki za rady! :)
Czy mogłabyś podać jakiś paragraf, na który mogę się powołać, że decyzja uprawomocni się po takim czasie?

W chwili obecnej w systemie USOS mam taką informację:
Aktualny stan rozliczania programu: zostałeś skreślony z listy studentów

Pytanie czy uczelnia nie pośpieszyła się z dokonaniem skreślenia?
Dodam, że wcześniej nie dostałem żadnej informacji o wszczęciu postępowania.

Ostatnia edycja:
WTomcz napisał:
Dodam, że wcześniej nie dostałem żadnej informacji o wszczęciu postępowania.
To duże uchybienie, możesz powołać się na to w odwołaniu
Powinneś dostać najpierw 'zawiadomie o wszczęciu postępowania mające na celu skreślenie"
WTomcz napisał:
Czy mogłabyś podać jakiś paragraf, na który mogę się powołać, że decyzja uprawomocni się po takim czasie?
Decyzja o skreśleniu z listy studentów (tak jak inne decyzje wydawane przez organy uczeln idotyczące praw i obowiązków studenta) to są decyzje administracyjne w rozumieniu art,. 1 KPA. Tym samym ulegają uprawomocnieniu po 14 dniach od skutecznego ich odbioru, jeżeli żadna ze stron nie złozy odwołania. Złożenie odwołania oczywiście wstrzymuje wykonanie decyzji :)
Termin lipiec podałam w przybliżeniu.
odwołanie do Rektora złożysz 29 kwietnia, zanim uczelnia o tej porze rozpatrzy (mając 100 innych spraw) miną conajmniej z 3 tyg (możesz odebrać po drugim awizo - na sam odbiór decyzji można liczyć 2 tygodnie), Więc już koniec maja.......potem masz 30 dni na złożenie skargi do WSA.
jeśli chcesz- możesz dalej przedłuzać pisząc i wysyłając skarge do WSA - za samo złożenie nic nie płacisz, a przesluzszy tym postepowane o 2 miesiace, bo zanim WSA wezwie do uiszczenia opłaty tyt. wniesienia skargi mina 2 miesiace od złożenia ;)
WTomcz napisał:
W chwili obecnej w systemie USOS mam taką informację:
Aktualny stan rozliczania programu: zostałeś skreślony z listy studentów
A tym to się nie przejmuj :D. Taka informacja jest w momencie wydania decyzji przez Dziekana,

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)

Kolejne pytanko. 14 dni mam na pojawienie się pisma w dziekanacie, czy wystarczy, że w terminie 14 dni wyślę odwołanie pocztą (jako list polecony) i nie muszę się martwić tym, aby dotarło ono przed upływem tego 14 dniowego terminu?

Zapoznałem się już wcześniej z tym poradnikiem i fragment, który nawiązuje do mojego zapytania brzmi następująco:
Składamy pismo wraz z załącznikami w kancelarii urzędu , a na kopii uzyskujemy potwierdzenie wpływu lub wysyłamy listem poleconym z potwierdzeniem odbioru. Należy pamiętać, że mamy na to tylko 14 dni.
Czyli rozumiem, że mam 14 dni na wysłanie listu poleconego z potwierdzeniem odbioru?

Powrót