P
panierka2
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
Otrzymałam decyzje w sprawie skreślenia z listy studentów, cyt. "Działając na podstawie paragrafu 30 ust 2 pkt 2 Regulaminu studiów skreślam ...... z powodu nie uzyskania zaliczenia przedmiotu w określonym terminie i nie zgłoszenie wniosku o jego powtarzanie. od niniejszej decyzji przysługuje odwołanie do Rektora w terminie 14 dni od jej otrzymania". Odwołanie takie napisałam " z prośba o uchylenie decyzji, motywując to tym, że w dziekanacie otrzymałam informację, że wniosek o powtarzanie semestru mam złożyć we wrześniu. Ponadto w regulaminie studiów nie znalazłam informacji w jakim terminie mam składać taki wniosek". Odwołanie zaadresowałam do Rektora ale pracownik dziekanatu poinformował, że mam napisać do Dziekana co uczyniłam i złożyłam odwołanie. Kontynuowałam naukę na kolejnym semestrze i regulowałam płatności za semestr. Z nieoficjalnych informacji wiem, ze Dziekan nie przychylił się do mojego odwołania nie znajdując podstaw do jej uchylenia oraz, ze nie otrzymam pisemnej odpowiedzi na odwołanie. Już po złożeniu odwołania zauważyłam że w decyzji podano powód mojego skreślenia "nieuzyskanie zaliczenia przedmiotu w określonym terminie i nie złożenie wniosku o jego powtarzanie. Ja natomiast złożyłam taki wniosek i miałam dwa terminy na powtarzanie przedmiotu ale nie zdałam. I powinnam pisać wniosek o powtarzanie semestru. Ponadto wydana decyzja chyba nie ma mocy prawnej ponieważ powołują sie na paragrafy z regulaminu studiów a nie z ustawy o szkolnictwie wyższym oraz brak jest uzasadnienia. Skreślenie mnie z listy studentów spowoduje wstrzymanie wypłaty renty. Czy mam czekać na pisemna odpowiedź na moje odwołanie, czy zażądać takiej odpowiedzi wraz z uzasadnieniem. Co mam teraz robić?