Skrócenie urlopu rodzicielskiego

• Autor wątku Autor wątku kukiz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kukiz

Użytkownik
Odpowiedzi
48
Witam
Termin porodu mam na styczeń. Wiem, że będę musiała skrócić urlop rodzicielski, ze względu na to że będę miała do wykorzystania zaległy urlop wypoczynkowy, a muszę zmieścić się w 1,5 roku nieobecności, gdyż inaczej mój awans zawodowy nauczyciela przepadnie. W związku z tym mam pytania:
1) Z jakiej minimalnie ilości tygodni mogę zrezygnować?
2) Żeby móc zrezygnować z części urlopu rodzicielskiego w jaki sposób mam składać wnioski o urlop macierzyński i rodzicielski? Od razu o wszystkie urlopy a później pisać rezygnacje czy inaczej?
3) czy po skróceniu urlopu rodzicielskiego mogę wybrać zaległy urlop wypoczynkowy od razu?
Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź.

Może nick odstraszał ;)
1) Minimum z 8 tygodni.
2) Trzeba złożyć łączny wniosek o wszystkie urlopy (macierzyński+rodzicielski) w terminie do 21 dni po porodzie. Później możesz napisać rezygnację z części rodzicielskiego (nie później niż 21 dni przed przystąpieniem do pracy).
3) na tym się nie znam, może kto inny podpowie.
Wiesz, że możesz też wystąpić do pracodawcy o łączenie urlopu rodzicielskiego z pracą? Czyli np. wracasz na pół etatu, a resztę kasy dostajesz w postaci zasiłku macierzyńskiego (proporcjonalnie pomniejszonego). W przyszłym roku taka operacja pozwoli wydłużyć proporcjonalnie urlop rodzicielski.
Możesz też część urlopu rodzicielskiego przesunąć sobie na jakiś inny termin - następujący max. w roku kalendarzowym, w którym dziecko ukończy 6 lat. W taki sposób można przesunąć na później nawet 16 tygodni urlopu. To z najnowszych zmian w Kodeksie Pracy :)

Ostatnia edycja:
czyli musi byc rodzicielski choć zaczęty bezpośrednio po macierzyńskim, żeby po jakimś czasie móc wykorzystać te 16 tygodni?

Trudne pytanie. Nie mam pojęcia. Możesz spróbować wysłać takie zapytanie do ZUSu, mejlowo będzie najprościej: cot@zus.pl
Mnie odpowiadają dość szybko, jak mam z czymś kłopot.

Powrót