Skrypt PHP

• Autor wątku Autor wątku zenix
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zenix

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Za jakiś czas skończę mój skrypt forum.
Skrypt mam zamiar udostępniać za darmo lecz chce ustalić kilka warunków.
Nie można zmieniać treści głównej stopki ( Powered by zenB ).
Więc teraz moje pytanie, ja musze gdzieś zgłosić to że stworzyłem coś takiego i jestem tego autorem i zastrzegam sobie prawa?
Bo jeśli ktoś sobie usunie stopkę, zmieni autora to będę bardzo wściekły.

zenix napisał:
Skrypt mam zamiar udostępniać za darmo lecz chce ustalić kilka warunków.
Twoje prawo, twoja decyzja. Pamiętaj jednakże, że dobrze by było, abyś dołączył do dystrybucji / instalacjilicencje (EULA) z warunkami, na jakich można wykorzystywać twój program (np. GNU GPL), z zapisem, że nie wolno usuwać twojego podpisu. Najlepiej poczytaj licencje do podobnych programów.
Nie można zmieniać treści głównej stopki ( Powered by zenB ).
To jest twoje osobiste prawo autorskie. Jeśli nie zapiszesz w licencji, że MOŻNA wykorzystywać twój program bez oznaczenia twojego autorstwa, to NIKT NIE MA PRAWA usunąć twojego podpisu ( Powered by zenB )
Więc teraz moje pytanie, ja muszę gdzieś zgłosić to że stworzyłem coś takiego i jestem tego autorem i zastrzegam sobie prawa?
. Nie, ochronę prawno - autorską swojego programu komputerowego uzyskujesz z mocy USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych". Nigdzie się tego nie rejestruje.

Ale dobrze, jeśli umieścisz w stopce strony "Copyright © 2010, zenB ". Pamiętaj jednakże, że jeśli zenB to twój nick, a nie nazwa firmy, to możesz mieć problem z dowodzeniem autorstwa. Gdzieś ten nick powinien być formalnie przypisany do ciebie jako osoby.
Bo jeśli ktoś sobie usunie stopkę, zmieni autora to będę bardzo wściekły.
I będziesz miał świętą rację - dokonanie zostanie naruszenie twoich osobistych praw autorskich, wtedy możesz:
  • Art.115. upaipp - zgłosić naruszenie do prokuratury - dalej sprawa karna.
  • Art.78. upaipp - złożyć pozew w sądzie z powództwa cywilnego
  • Art.278. § 2 kk. zgłosić naruszenie do prokuratury - dalej sprawa karna.

dziękuje za wyczerpującą wypowiedź.
Czyli jeśli zenB ( zenixBoard ), jeśli nie zarejestrowałem tej nazwy ani nic to nie mogę dać Copyright 2010, zenB ?

Hej,

podaję Ci linka do ustawy z naniesionymi najnowszymi zmianami, gdybyś chciał poczytać te przepisy które podał Ci _chris_
Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych - Dziennik Ustaw z 2006 roku nr 90 poz. 631 - Tekst ujednolicony - Legeo

I gratuluję zapału. Dobrze wiedzieć, że ktoś chce jeszcze owoce swojej pracy udostępniać jako open source. Licencja GPL jest całkiem porządną licencją, ale masz do wyboru jeszcze kilka innych, np. X11 (MIT). Każda z nich czymś się różni. Możesz również dodać jakieś swoje zastrzeżenia do udzielanej licencji.

pozdrawiam

zenix napisał:
Czyli jeśli zenB ( zenixBoard ), jeśli nie zarejestrowałem tej nazwy ani nic to nie mogę dać Copyright 2010, zenB ?
hm, coś niejasno się wyraziłem.

Chodziło mi tylko o kwestię autorstwa.
  • Jeśli "zenB" jest to nazwa twojej firmy, to problemu nie ma, gdyż autor / właściciel praw autorskich programu będzie jednoznacznie identyfikowany jako ta firma;
  • jeśli zaś "zenB" jest to tylko twój nick (pseudonim), to powstaje problem, że jeśli gdzieś oficjalnie nie jest dostępna informacja, jaka konkretna osoba kryje się za tym nickiem, to w rzeczywistości nikt nie wie kim jest "zenB".
    Jeśli więc ktoś naruszyłby twoje prawa autorskie, musiałbyś wnieść sprawę do sądu (lub do prokuratury) jako Ty, czyli osoba fizyczna, a nie jako nick. I musiałbyś jednoznacznie udowodnić, że "zenB" to Ty, czyli, że jesteś autorem oraz posiadasz prawa autorskie do oprogramowania.

Sumując, możesz jak najbardziej użyć zapisu "Copyright © 2010, zenB", jedynie pamiętaj, żeby mieć możliwość udowodnić, że "zenB" to Ty... W sumie to taka mała niedogodność z użycia pseudonimu...

Ostatnia edycja:
Gdzie mam to zgłosić żeby zenB, zenixBoard było kojarzone ze mną

I tu jest kłopot, bo z tego co kojarzę w kraju nie ma chyba jak takiego faktu gdzie zarejestrować, jesli będziesz dystrybuował program tylko w Internecie, chyba, że to co najoczywistsze czyli potwierdzenie autorstwa u notariusza, choć to kilkaset złoty by kosztowało.

Ewentualnie, może wykorzystać sposób z listem poleconym za potwierdzeniem odbioru wysłanym do siebie samego. Zapakowujesz tam kody źródłowe, wynikowe i swoje oświadczenie, że od dnia nadania listu będziesz rozpowszechniał program jako jego autor, imię nazwisko, pod pseudonimem "zenB". Odbierasz go i nie otwierasz. Dołączysz go jako dowód w momencie procesu sądowego, mając nadzieje, że sąd to uzna.

Powrót