Skrzynka atakowana mailami od nieznanych firm

• Autor wątku Autor wątku Pieter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pieter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam.
Od kilku tygodni skrzynkę mailową atakują mi nieznane firmy, wysyłając swoją "informację handlową"... Dzisiaj dostałem to:

Mało tego, powyżej tegoż obrazka był linki zatytułowany "Kliknij tutaj po więcej informacji", który prowadził do strony
Kod:
http://wkkrzeszow.pl/massmail/confirm.php?E=TUTAJ_MOJ_ADRES&C=2ce12bf073f4387517392d95fa3e17d7&L=13

Czy to jest 100% legalne? Ponieważ osobiście odbieram to jako spam i zakłócanie "miru pocztowego"...

Ostatnia edycja:
Czy skrzynka mailowa jest bezpłatna czy płatna?

Bezpłatna.

No właśnie
nic nie zrobisz radzę założyć płatną

Czyli... jej, znalazłem nowy sposób na reklamę własnej firmy?

Trzeba czytać regulamin, zazwyczaj (99,9%?) na bezpłatne skrzynki mogą być wysyłane reklamy za zgodą serwisu, na którym masz skrzynkę. Swoją zgodę już dałeś zgadzając się z regulaminem.
W takiej reklamie zazwyczaj masz na dole dopisek: za zgodą ... np. onet.pl.

Ale ale- ja nie mam skrzynki mailowej u tego "reklamodawcy", tylko na gmailu. Więc nie podpisywałem żadnej zgody na wysyłanie mi maili przez firmy trzecie, ponieważ google się takimi usługami nie zajmuje.

Nie rozumiesz. Jeśli zakładasz skrzynkę np. na onet.pl, to pewne firmy reklamują się wysyłając reklamy na darmowe skrzynki za zgodą onet.pl, gdyż onet.pl czerpie z tego korzyści. To są niestety minusy darmowych skrzynek, onet podałem jedynie jako przykład gdyż chyba wszyscy usługodawcy stosują takie praktyki.

A odnośnie regulaminu gmail, to się trzeba w niego wczytać czy tak również nie jest.

destructor- google nie robi takich rzeczy. Jedyne reklamy na mailu to adwords. Mailingiem się nie zajmuje, tego jestem pewien. Regulamin GMaila wyraźnie nie wskazuje na takie działania.
Ponadto, maile reklamowe od serwisu otrzymuje się z domeny tegoż, zazwyczaj. Tutaj mam mail od firmy
Przed godziną po raz kolejny dostałem tego samego maila. To już jest jawne trucie życia.

Nie ma dopisku tam gdzieś że za zgodą gmail? Muszę zerknąć na swoją skrzynkę gmailową i poczytać regulamin bo nie będę gdybał.

Nie ma. Zresztą, tu masz zrzut:
szkolenie.jpg

Dodam jeszcze ze rejestracja na forum pisanie na tych forach przyczynia się do takich rzeczy

Prokuratortus napisał:
Dodam jeszcze ze rejestracja na forum pisanie na tych forach przyczynia się do takich rzeczy

Jaka rejestracja? Na jakim forum?
O ile mi dobrze wiadomo, forum nie ma prawa sprzedawać danych osobowych userów.

Prokuratortusowi chodzi o to że być może zarejestrowany jesteś na forum, które wysyła te reklamy i tak wyraziłeś zgodę na otrzymywanie takich informacji.

Według mnie nie ma najmniejszych wątpliwości, że to jest spam. Nawet w wiadomości jest "pozyskane z wolnych zasobów sieci internet" zatem nie mają twojej zgody na otrzymywanie ofert handlowych.

A nie łatwiej zaznaczyć to jako spam? Sądzić się chcesz? Może wykupili jakiś mailing na Allegro a "sprzedawca" okazał się spamerem.

UStawa o świadczeniu usług drogą elektroniczną

Przepis prawny:
Art. 10. 1. Zakazane jest przesyłanie niezamówionej informacji handlowej skierowanej do oznaczonego odbiorcy za pomocą środków komunikacji elektronicznej, w szczególności poczty elektronicznej.

2. Informację handlową uważa się za zamówioną, jeżeli odbiorca wyraził zgodę na otrzymywanie takiej informacji, w szczególności udostępnił w tym celu identyfikujący go adres elektroniczny.

3. Działanie, o którym mowa w ust. 1, stanowi czyn nieuczciwej konkurencji w rozumieniu przepisów ustawy, o której mowa w art. 9 ust. 3 pkt 1.

oraz

Przepis prawny:
Art. 24. 1. Kto przesyła za pomocą środków komunikacji elektronicznej niezamówione informacje handlowe, podlega karze grzywny.

2. Ściganie wykroczenia, o którym mowa w ust. 1, następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Możemy powiadomić UKOIK o takim procederze

UOKiK

Powrót