Skuteczna egzekucja komornicza a zakup samochodu

• Autor wątku Autor wątku Emulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emulka

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 048
Witajcie Forumowicze,

proszę o opinię.

Wobec osoby X prowadzona jest egzekucja komornicza. Dodam, że egzekucja skuteczna. Osoba ta pracuje, jednakże obecnie dobrowolnie wpłaca sumę ustaloną z komornikiem- komornik nie zajął wynagrodzenia, jedynie rachunek bankowy.
Pojawił się problem z dojazdem do pracy. Osoba X nie ma jak dojeżdżać do pracy jak w dotychczasowy sposób (wycofano połączenie) i chciałaby kupić jakiś samochód, żeby móc pracować dalej. I zaznaczam, nie chodzi o "furę" za chociaż 10 tysięcy. Wystarczy małe tico za 1000 zł. ;)

Czy istnieje szansa, przy dotychczasowym wywiązywaniu się z obowiązku spłaty długu u komornika o to, aby komornik nie zajął samochodu pozostawiając dłużnikowi możliwość kontynuowania pracy?

Czy zasadnym wydaje się obecnie powołanie na zasadę z art. 799 KPC?

Oczywiście. Jednakże czy w przypadku zażądania przez wierzyciela egzekucji pieniężnej oraz z majatku dłużnika, czy nie powinna następować kolejność zgodna z art. 799 KPC? Czyli najpierw egzekucja z wynagrodzenia, a o ile ta będzie nieskuteczna to wtedy z majątku?

Emulka napisał:
czy nie powinna następować kolejność zgodna z art. 799 KPC?
A jaka jest kolejność w przywoływanym art? Nie pomyliłaś przepisów?
Emulka napisał:
Czyli najpierw egzekucja z wynagrodzenia, a o ile ta będzie nieskuteczna to wtedy z majątku?
Nie.
Art. 799. § 1. Wniosek o wszczęcie egzekucji lub żądanie przeprowadzenia egzekucji z urzędu umożliwia prowadzenie egzekucji według wszystkich dopuszczalnych sposobów, z wyjątkiem egzekucji z nieruchomości. Skierowanie egzekucji do nieruchomości dłużnika oraz składników jego majątku, do których przepisy o egzekucji z nieruchomości stosuje się odpowiednio, jest możliwe tylko na wniosek wierzyciela. Wierzyciel może wskazać wybrane przez siebie sposób albo sposoby egzekucji. Organ egzekucyjny stosuje sposób egzekucji najmniej uciążliwy dla dłużnika.

§ 2. Jeżeli egzekucja z jednej części majątku dłużnika oczywiście wystarcza na zaspokojenie wierzyciela, dłużnik może żądać zawieszenia egzekucji z pozostałej części majątku.
Cykanie kilku stówek nie jest zaspokojeniem!

korf napisał:
Cykanie kilku stówek nie jest zaspokojeniem!

A skąd, wiesz, że to "cykanie kilku stówek"? To, że przyzwyczaiłeś się do tego, że dłużnik z zasady miga się od spłacania zobowiazania, nie znaczy, że w tej sytuacji jest podobnie.

Sytuacja dotyczy mojej siostry, o której sytuację już wcześniej pytałam. Obecnie pracuje na pełnym etacie, oddając komornikowi 60% wynagrodzenia. I zaznaczam- nie jest to załużenie alimentacyjne, więc w przypadku zajęcia wynagrodzenia, komornik egzekwowałby "tylko" 40% wynagrodzenia. Nie uważam więc, żeby było to "cykanie kilku stówek".

Zachowaj niewybredne komentarze dla siebie.

Emulka napisał:
To, że przyzwyczaiłeś się do tego, że dłużnik z zasady miga się od spłacania zobowiazania,
Do niczego się nie przyzwyczaiłem.....Tak samo traktuję dłużników, jaki wierzycieli.
Emulka napisał:
Zachowaj niewybredne komentarze dla siebie.
Co w kilku stówkach jest "niewybrednego"?
Proszę ze zrozumieniem czytać przepisy! I innych.

W "cykaniu" korf, w "cykaniu".

Powyższy przepis doczytałam, dużo mi rozjaśnił. Dziękuję.

Powrót