Skutki ślubu z obywatelem Niemiec

• Autor wątku Autor wątku boniunia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

boniunia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam, jestem wdową, mam obywatelstwo polskie i zamierzam wyjśc za mąż za Polaka mieszkającego od 21 lat w Niemczech, mającego dwa obywatelstwa-polskie i niemieckie. Chcemy zamieszkać w Polsce, jednocześnie mój przyszły mąż zatrzyma swoje mieszkanie w Niemczech.
1.) Czy ślub konkordatowy zawarty w Polsce ma skutki prawne w Niemczech?
2.) Jakie formalności trzeba spełnić, aby ślub zawarty w Polsce był wazny w Niemczech?
3.) Czy trzeba brać drugi ślub cywilny w Niemczech czy też wystarczą dokumenty poświadczone w konsulacie/ambasadzie?
Dziękuję za radę. ;)

Tak na szybko:
Pani przyszły mąż ma dwa obywatelstwa polskie i niemieckie, jednakże z uwagi na art.2 § 1 PPM Jeżeli ustawa przewiduje właściwość prawa ojczystego, obywatel polski podlega prawu polskiemu, chociażby prawo innego państwa uznawało go za obywatela tego państwa. będzie polegał prawu polskiemu, także ślub i wszelkie formalności odnoszą się do prawa polskiego.

to tylko polowa prawdy, bo skoro facet ma obywatelstwo podwojne, wiec na dokladnie tej samej zasadzie prawo niemieckie mowi ze obywatel niemiecki podlega prawu niemieckiemu, nawet jesli prawo innego panstwa uwaza go za swojego obywatela....

Ale związek małżeński chcą zawrzeć w Polsce - zgodnie z PPM Art. 15. § 1. Forma zawarcia małżeństwa podlega prawu państwa, w którym jest ono zawierane.
więc wymogi i forma dot. prawa polskiego. Potem możecie się starać o uznanie aktu małżeństwa w Niemczech.

Ale Boniunia wcale sie nie pytala o to, czy moga wziac slub w Polsce i na jakich zasadach, tylko jaka wartosc bedzie mial ten polski slub w Niemczech z uwagi na niemieckiego obywatelstwo narzeczonego....

Dokładnie jest tak jak mówi Pogodniak, ślub wezmiemy w Polsce, nie mamy żadnych przeszkód , tylko czy ślub konkordatowy jest uznawany w Niemczech i nie trzeba brać drugiego cywilnego w Niemczech. Jestem za tym, aby mój narzeczony jako obywatel i Polski i Niemiec mial uregulowany stan cywilny w obu krajach.

Jeżeli ksiądz dopełni wszelkich obowiązków to ślub konkordatowy jak go nazywasz odniesie wszelkie skutki cywilne w Polsce. Zostanie sporządzony w Polsce akt stanu cywilnego, akt małżenstwa, który maż po prostu zgłosi w swoim Standesamcie w Niemczech.

Dziękuję za radę.

Powrót