Śledzenie i publikacja wizerunku w mediach społecznościowych

• Autor wątku Autor wątku AKMS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

AKMS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Sytuacja jest następująca: osoby X,Y,Z wyszukują wydarzenia, na których mogę się pojawić i robią zdjęcia / nagrywają filmy bez mojej zgody, a następnie publikują je na stronach w portalach społecznościowych. Czy mają do tego prawo? Wydaje mi się, że nie, gdyż akceptując regulamin imprezy udzielamy zgodę na wykorzystanie wizerunku tylko organizatorom (administratorom danych osobowych). Nie zachodzi też przesłanka, że jestem częścią tła (robią zdjęcia konkretnie mi i zazwyczaj na pierwszym planie). Czy można dołożyć jakiś paragraf za latanie z aparatem jak paparazzi i ośmieszanie mnie przy wszystkich? Jaki artykuł zastosować za uporczywe naruszanie strefy prywatności? Wyobraźcie sobie, że idziecie gdzieś ze znajomymi i nie dość, że jesteście śledzeni, to jeszcze wymienione osoby zaznaczają swoją obecność właśnie w ten sposób. Wg mnie to podchodzi pod stalking, ale art. 190a jest chyba za mocny na to.

Artykuły, które udało mi się znaleźć. Które mają zastosowanie w tym przypadku?

- art. 81 ustawy o prawach autorskich
- art. 23 KC
- RODO? z tego, co wiem, to wizerunek stanowi dane osobowe

AKMS napisał:
...

- art. 81 ustawy o prawach autorskich
- art. 23 KC
...
Tak, temat wielokrotnie omawiany, poszukaj, poczytaj.
AKMS napisał:
...

- RODO? z tego, co wiem, to wizerunek stanowi dane osobowe
...
Jak jeszcze zapoznasz się z definicją danych osobowych to zauważysz, że nie w każdych warunkach.

Powrót