Słowo ekipa, a prawa autorskie

• Autor wątku Autor wątku pele112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pele112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam,
Chciałem na popularny portal aukcyjny wystawić produkty, są to koszulki z napisem "EKIPA", napis w konkretnej czcionce i tutaj moje pytanie czy mogę?
Chyba słowo ekipa nie może być wpisane w patentach?

Pozdrawiam

Słów nie wpisuje się w patentach, patenty udziela się na wynalazki i jest to domena Prawa własności przemysłowej a nie Prawa autorskiego. Jeśli już to słowo może uzyskać ochronę jako znak towarowych po przez zgłoszenie i wpisanie do rejestru.

Tak, słowo "EKIPA" mogłoby być objęte ochroną jako znak towarowy.

Znalazłem taki wpis na stronie rządowej, czyli jak rozumiem nie moge użyć słowa ekipa? na koszulkach? I nie ma tu znaczenia, że wygląd napisu jest całkowicie inny niż ten we wpisie?
12.png

Zapoznaj się dokładnie z treścią zastrzeżenia, tam jest określone czego dokładnie dotyczy zastrzeżenie i czy nadal jest aktualne.

Takie cos:
Klasa nicejska/wykaz
9 : programy gier komputerowych
16 : wydawnictwa jednorazowe, kartki pocztowe, przybory do pisania, notesy, artykuły biurowe, fotografie, papierowe chusteczki do nosa
18 : wyroby ze skóry i imitacji skóry, parasolki
21 : naczynia, wyroby ze szkła, porcelany, fajansu, przybory toaletowe
25 : ubrania, obuwie, nakrycia głowy
28 : gry, ozdoby choinkowe, gry planszowe, karty do gry
32 : piwo, napoje bezalkoholowe, napoje i soki owocowe
33 : napoje alkoholowe
34 : tytoń, przybory dla palaczy, zapałki
41 : produkcja filmów, programów radiowych i telewizyjnych, organizowanie i produkcja widowisk, usługi studiów filmowych

Ale dokładnie co podlega zastrzeżeniu, czytaj ze zrozumieniem.

Zastrzeżenie dotyczy znaku słowno-graficznego, jest do 2027 aktualne.
Tak wygląda moje logo, czy będzie to niezgodne?
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pele112 napisał:
Zastrzeżenie dotyczy znaku słowno-graficznego, jest do 2027 aktualne. ...
Tam powinien być dokładny opis.

Nie wstawiaj tu swojego projektu bo nikt go tutaj nie będzie oceniać. Szczegółowe, konkretne wyjaśnienia uzyskasz u najbliższego Rzecznika Patentowego.

Powrót