ślub 16-latki

• Autor wątku Autor wątku milax367
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

milax367

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam, nie długo kończę 16 lat, mam dziecko ze swoim byłym partnerem. spotykam się obecnie z innym, który ma skonczone 18 lat. moje pytanie jest takie czy możemy wziac slub cywilny? jezeli tak to czy wedle prawa będę pełnoletnia? czy bede miala wtedy calkowite prawa do swojego dziecka a nie rodzice jako opiekunwie? i czy bede mogla wtedy zamieszkac z chłopakiem?
wiem pewnie dziwnie sytuacja wygląda. ale chciała bym zacząc samodzielne zycie z chlopakiem by przede wszystkim odciążyc moich juz nie tak mlodych rodziców. są juz troche zmeczeni (tata jest schorowany)
chcialabym dalej kontynuowac nauke i chlopak tez. wiec jak by to wyglądało? prosze o pomoc.

Sąd rodzinny musi udzielić zgody. Gdyby się zgodził to z dniem zawarcia małżeństwa stałabyś się pełnoletnia.

Zacznijmy, że nie stałabyś się pełnoletnia tylko byś otrzymała zdolność do czynności prawnych, czyli jesteś uważana za osobę, która może za siebie odpowiadać, można to nazwać "pełnoletność" ale to nie tak działa.

Zresztą trzeba złożyć wniosek do Sądu o zgodę na ślub i na pewno będą przesłuchiwani wasi rodzice i wy, mogą się pytać za co chcecie się utrzymać.

Powrót